• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Föreningen Fängelsefritt Svedala överlämnar namnlistor till kommunpolitiker Foto: svt Sofia Ekhem

Krav på folkomröstning om fängelse i Svedala

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Fängelsefritt Svedala lämnade idag in en insamlingslista med krav på att det ska hållas en folkomröstning om placeringen av ett fängelse i kommunen.

Idag lämnade Per Asp ordförande för föreningen Fängelsefritt Svedala in insamlingslistor med krav på en folkomröstning till politikerna i Svedala kommun. Listan är en protest mot kriminalvårdens planer att placera ett nytt fängelse i Svedala:

– Svedala är en av de vackraste kommunerna jag känner till. Det är en liten kommun, där ska man inte lägga ett stort fult fängelse. Jag förväntar mig att det här leder till en folkomröstning och jag är övertygad om att svaret från invånarna blir nej.

Utredningen om möjligheterna att placera en anstalt i Svedala kommun har fått stöd av majoriteten i Svedalas kommunfullmäktige. 

Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester Foto: svt Sofia Ekhem

Många underskrifter

Kommunstyrelsen ordförande Linda Allansson Wester tog emot de insamlade namnen idag.

– Vi har ett fullmäktige som alltid tar invånares åsikter på allvar och vi har ju varit öppna med den här frågan just för att vi vill lyssna på invånare, det här är en pusselbit av flera och nu ska vi ta oss an den.

Det krävs 10 procent av de röstberättigade för att kommunfullmäktige ska ta upp frågan och enligt Peter Asp har man god marginal med listans 2200 underskrifter.

Startat politiskt parti

De eventuella planerna på ett fängelse i Svedala har upprört många kommuninvånare och frågan har nu också blivit en del av valet på söndag där partiet Älska Svedala ställer upp med fängelsefrågan som huvudpunkt i valprogrammet. Partiordförande Mats Bentmar tror att chanserna att få en plats i kommunfullmäktige är goda.

– Vi känner att processen inte alls har gått rätt till och vi vill påverka inifrån och det enda sättet är att starta ett parti. Nu är det ett väldigt stort intresse för oss så vi känner en bra medvind för tillfället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svedala

Mer i ämnet