Terrängen var svår. En räddningshelikopter av den här typen fick vinscha upp den skadade kvinnan ur skogen. Foto: Johan Nilsson/TT

Helikopter fick rädda turister som gått vilse i Osby

Publicerad

En större räddningsinsats fick sättas in, sedan två danska turister gått vilse i skogen i Osby. En av dem hade skadat benet och måste vinschas med hjälp av en helikopter.

Klockan var 17.20 på midsommardagen när polisen fick ett samtal. 

– Personen var orolig för kvinnorna som varit försvunna i en och en halv timme. Deras män hade kört runt och letat utan att hitta dem, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson.

Skadat benet

– En av kvinnorna hade skadat sig i benet och hade svårt att gå i den svåra terrängen. Samtidigt höll batteriet i kvinnornas mobiltelefon på att ladda ur. 

Polisen sa, via uppringaren, åt kvinnorna att stanna kvar där de befann sig.

Samtidigt sattes en större sökinsats med hundar in. Ambulanser beställdes, och även räddningstjänsten deltog, skriver Kristianstadsbladet som var först med att berätta om händelsen.

Positionerade mobil

– Vi lyckades positionera telefonen till en plats nära Tranetorp. Patrullen som kom dit kunde då höra rop från skogen, säger Evelina Olsson. 

Eftersom terrängen var besvärlig och en av kvinnorna skadad, fick en helikopter från Sjöfartsverket vinscha upp kvinnan ur skogen. 

Vid 20-tiden var de danska kvinnorna i säkerhet och räddningsinsatsen avslutades. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer