Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lagman Monica Felding beklagar det inträffade och säger att tingsrätten nu anmält sig själv till Integritetsskyddsmyndigheten. Foto: Erika Dahlin Jönsson och SVT

Hemlig swishlista på personer i koppleridom gick att avmaska: ”Vi blev chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Swishlistan till den bordell och massagesalong som avslöjats i Skåne fanns med i domen mot kvinnan som drivit salongen.

– Vi blev smått chockade när vi förstod vad som hade hänt, säger lagman Monica Felding till SVT Nyheter.

I domen mot kvinnan som drivit salongen var namn och telefonnummer maskerade, men uppgifterna går att avmaska, som Kristianstadsbladet var först med att rapportera om.

När maskningen tagits bort går det att se namnen på 195 personer som swishat salongen, fastän domstolen tänkt hålla dem hemliga.

Sölvesborgskvinna drev misstänkt bordell i Skåne

Polis och fotbollsspelare

– Vi har fått de här listorna i en utredning som åklagaren gjort. Då var namnen på personerna redan maskade då har vi utgått från att maskningen var oantastlig och inget att göra åt den, säger Monica Felding.

Även SVT Nyheter Skåne har tagit del av den omaskade listan. På den finns bland annat namn på en polis, en anställd inom Svenska kyrkan och en tidigare allsvensk fotbollsspelare. Om de fått massage, erhållit sexuella tjänster eller både och framgår inte, däremot vilka belopp som betalats.

Rätten anmäler sig själv

– Det här är mycket integritetskänsliga uppgifter, och särskilt stor skada är det för de personer som finns på listan och inte har ett dugg med det här att göra, säger Monica Felding som djupt beklagar det inträffade.

– Förutom att ha rättat i domen, så kommer vi att anmäla oss till Integritetsskyddsmyndigheten, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en sammanfattning av fallet i klippet ovan. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborgskvinna drev misstänkt bordell i Skåne

Mer i ämnet