Hemlösa i Helsingborg mötte politiker

Publicerad

I Helsingborg finns 800 hemlösa och platserna på stadens härbärgen räcker inte till.

Den ideella föreningen Värmestugan har länge stridit för att få en egen lokal för att hjälpa de mest utsatta, men hittills har de fått nobben av kommunen. Värmestugan drivs av frivilliga som söker upp uteliggare och bjuder på mat och kläder.

– Självklart måste de få en lokal så att de slipper stå utomhus och dela ut mat, säger Carina Tegnér, föreståndare på Hemlösas Hus i Helsingborg.

Sedan ett par år tillbaka kräver kommunen att Hemlösas hus tar betalt av de hemlösa för mat och sovplats. Det fungerar för en del hemlösa, men för många andra betyder det att de är hänvisade till gatan.

– Det har lett till att de som är i riktigt dåligt skick prioriterar missbruket framför att betala för en bostad. Risken är att de som har det allra svårast glöms bort helt, säger Carina Tegnér.

Laszlo Nemeth är en av de som i perioder bor på Hemlösas hus. Han stöder Värmestugans krav på en egen lokal.

– De bör få en lokal. Och om politikerna inte förstår varför är de välkomna att leva på gatan en vecka, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer