Hemtjänst får arbetskläder

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten i Malmö får rätt till arbetskläder efter en dom i kammarätten. Nu menar fackförbundet Kommunal att domen rimligtvis bör följas i hela landet..

– Anledningen till att arbetsgivaren ska tillhandahålla arbetskläder enligt domen är för att det finns stor risk för smittspridning i det patientnära arbetet. I äldreomsorgen runt om i landet är det inte så stora skillnader i den biten, säger Ann Georgsson, ansvarig ombudsman på Kommunal.

Det är efter flera års lokal facklig kamp som domen i kammarrätten i Göteborg ger facket rätt, skriver Skånska Dagbladet. Georgsson säger att domen i sin tur grundas på EU-rättsliga dokument och att inga tecken finns på att Malmö kommun kommer att överklaga till högre instans.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kan ännu inte kommentera fackets synpunkter.

Men att tillhandahålla arbetskläder och organisera tvätt kostar pengar. Georgsson tror att SKL kan ha sådana invändningar men tycker inte att de i så fall bär.

– Det vore väldigt märkligt om den organisation som värnar patientsäkerheten skulle ställa sig emot det här när faktiskt grunden för att ha arbetskläder handlar om patientsäkerhet och att förhindra smittspridning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer