Visa alla (2)

Hennes nyårslöfte: ett år utan att köpa nya prylar

Publicerad

Årets stora köpfest är snart över oss igen - och med den debatten om vårt komplicerade förhållande till prylar och konsumtion. En som valt att utmana sin egen köplusta är konsumtionsforskaren Carys Egan-Wyer. I fjol avgav hon nyårslöftet att inte köpa några nya saker under hela 2018.

– Faktum är att det gått lättare än jag trodde. Mitt enda egentliga avsteg under året är att jag tvingats köpa nya skor till min treårige son. Han växer snabbt och kunde inte vänta på att jag skulle hitta bra second hand-skor, bekänner Carys, till vardags forskare på Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet.

Flera anledningar

Själv anger hon två huvudskäl till sitt nu snart genomförda löfte. Det första var hennes egen vånda över miljön, klimatet och vår skenande konsumtion.

– Men jag hade också en mer självisk bevekelsegrund. Jag ville helt enkelt ägna mig mindre åt prylar och mer åt människorna omkring mig, berättar Carys.

I den delen har hon varit framgångsrik, tycker hon själv.

– Jag har ägnat mycket mer tid åt familjen och åt att leka med min son. Och jag har fått större utlopp för min egen kreativitet, genom att tillverka egna presenter, klä om gamla möbler och ta tillvara allehanda rester. Till exempel. Så på det stora hela har det varit ett väldigt roligt och utvecklande år, försäkrar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer