Foto: TT Bild

Ännu ett bakslag för Hives

Uppdaterad
Publicerad

Efter att bandet dömdes till att betala drygt 18 miljoner kronor till the Cardigans plus ytterligare cirka 5 miljoner i rättegångskostnader i tingsrätten överklagade rockbandet till hovrätten. Men även där går rätten på Cardigans linje.

– Det var väntat. Vi har lagt ner mycket tid och energi på det här målet och nu har två domstolar dömt till vår fördel, säger the Cardigans advokat David Berggren.

Hovrätten fastslår tingsrättens bedömning men ändrar fördelningen av rättegångskostnaderna.

Tambourinemålen

– Domen står sig. Vi har olika skäl, men resultatet blir i princip detsamma som i tingsrätten, säger hovrättspresident Lennart Svenström till SVT Sydnytt.

Hives skyldiga 18 miljoner

Tvisten handlar om pengaöverföringar som skett mellan de två banden under tiden de anlitade Tambourine studios som ekonomisk förvaltare. Lunds tingsrätt konstaterade att överföringarna mellan banden som skötts av Tambourine inte var att betrakta som lån, men att the Hives gynnats av överföringarna. Bandet dömdes då att betala tillbaka 18,3 miljoner plus rättegångskostnaderna.

Från The Hives håll har man dock hela tiden nekat till att man känt till och än mindre godkänt transaktionerna. Domen överklagades till hovrätten som idag går på Cardigans linje.

The Cardigans advokat tror nu att den här tvisten är över.

– Jag hoppas inte på ett överklagande, säger David Bergren till SVT Sydnytt. Han har dessutom svårt att tro högsta domstolen skulle pröva frågan.

Fler rättegångar väntar

The Hives stämde Tambourine Studios för att ha misskött bokföringen, men tingsrätten dömde till Tambourines fördel. Den domen är nu överklagad.

Flera artister och band som låtit Tambourine studios sköta ekonomin ligger nu eller har varit i tvist med varandra, bland annat the Ark, Europe, Timbuktu, Soundtrack of our lives och Weeping Willows. Dessa rättfall ligger vilande i väntan på att rättsfallet mellan Cardigans och the Hives ska avslutas.

SVT söker the Hives advokat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tambourinemålen

Mer i ämnet