Sista striden över mellan The Hives och The Cardigans

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten mellan banden The Hives och The Cardigans är nu definitivt över. Högsta domstolen tar inte upp fallet till prövning.

Härvan kring malmöstudion Tambourine har pågått i flera år. Våren 2011 stämde The Cardigans The Hives på mångmiljonbelopp i Lunds tingsrätt. Striden handlar om hur pengar flyttats inom Tambourine studios, som båda banden haft som ekonomisk förvaltare.

The Hives förlorade i tingsrätten och i somras fastlog hovrätten domen. The Hives ska betala 18,5 miljoner kronor till The Cardigans, samt rättegångskostnaderna på cirka fem miljoner kronor. Den enda skillnaden i domsluten är att rättegångskostnaderna omfördelats.

Tambourinemålen

Nekas prövningstillstånd

Men The Hives gav sig inte och drog fallet ända upp i Högsta domstolen. Men på denna nivå kommer ärendet alltså inte prövas, meddelade The Cardigans advokat David Berggren till SVT Sydnytt under onsdagen.

– Äntligen, det känns väldigt skönt. Nu vinner Hovrättens dom laga kraft, och The Cardigans kan få sina pengar.

The Hives advokat Monica Crusner känner forfarande inte till HD:s beslut att inte ta upp ärendet, när Sydnytt når henne på onsdagsförmiddagen.

– Jag kan inte uttala mig innan jag fått veta det själv, säger hon.

Flera artister har väntat på det här avgörandet och nu kan de rättsprocesserna gå igång. Bland annat har The Ark har miljonkrav på the Cardigans.

Andra artister som varit en del i tvisten är Soundtrack of our Lives, Europe, Timbuktu och Weeping Willows.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tambourinemålen

Mer i ämnet