Sjukösterskan Åsa Fjorde: ”En allvarlig brist i patientsäkerheten” Foto: SVT/TT

Sjuksköterska larmar: Hjärtpatienter lämnas oövervakade

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtpatienter på lasarettet i Ystad lämnas utan övervakning på grund av personalbrist. De senaste månaderna har 10 av 17 sjuksköterskor på hjärtintensivavdelningen sagt upp sig.

Personalbristen på hjärtintensivavdelningen (HIA) på lasarettet i Ystad har lett till att sjuksköterskor som har till uppgift att övervaka hjärtpatienternas hälsotillstånd via skärmar ibland tvingas avbryta sina uppgifter när deras hjälp behövs på annat håll.

Detta utgör en allvarlig brist i patientsäkerheten, enligt Åsa Fjorde som jobbar på avdelningen som sjuksköterska och skyddsombud.

#Sverigevården

SE MER: Här hittar du inslaget från SVT Nyheter Skåne

Övervakningen av hjärtpatienterna sker genom att en sjuksköterska observerar de inlagda patienternas hälsostatus via olika monitorer som är kopplade till respektive patient.

– Där måste sitta någon vid övervaket alltid. Och som det är nu så gör det inte alltid det eftersom man också måste vara ute hos patienterna. Så självklart är patientsäkerheten hotad, säger Åsa Fjorde.

”Verksamhetschefens bedömning är att vi har en god patientsäkerhet på HIA”, säger platschef Karin Ekelund. Foto: SVT

Enligt Karin Ekelund, som är platschef på lasarettet i Ystad, är patientsäkerheten på HIA god. Hon säger att även om någon sjuksköterska skulle behöva lämna övervakningen av hjärtpatienter via skärm så blir de ändå uppmärksammade på allvarliga avvikelser hos patienterna med hjälp av ett hörbart larm.

– Verksamhetschefens bedömning är att vi har en god patientsäkerhet på HIA. Och hade det inte varit det så skulle verksamhetschefen ha signalerat det till mig som platschef, säger Karin Ekelund.

LÄS MER: SVT Nyheter granskar vårdkrisen

Grunden till situationen på HIA är enligt skyddsombuden långvariga problem med överbeläggningar och personalbrist. Detta ledde till att lasarettet i Ystad i början av april valde att slå samman akutvårdsavdelningen med hjärtintensivavdelningen.

Arbetsmiljöverket inkopplat

Men problemen med personalbrist finns kvar och arbetsmiljön på avdelningen är enligt skyddsombudet så pass dålig att man genom fackföreningen Vårdförbundet nu valt att vända sig till Arbetsmiljöverket.

I anmälan till Arbetsmiljöverket skriver skyddsombuden om oacceptabla arbetsförhållanden som bland annat har lett till sömnsvårigheter, nedstämdhet och oro för psykisk ohälsa hos personalen. De skriver vidare att personal på avdelningen även bär på en känsla av att aldrig vara ledig.

LÄS MER:  Överbeläggningar på sjukhusen ökar – så ser det ut i ditt län

I anmälan skriver skyddsombuden också att bristerna i sjuksköterskornas arbetsmiljö i längden kan komma att leda till patientsäkerhetsrisker till följd av trött och utarbetad personal. Arbetsmiljöverket har tagit tag i ärendet och kommer att göra ett besök på lasarettet i Ystad den 18 maj

– Jag tycker att det är bra att Arbetsmiljöverket kommer för ett besök hos oss nu den 18 maj. Jag tror att deras synpunkter kommer att vara värdefulla och användbara, säger Karin Ekelund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet