Regiondirektören Jonas Rastad avgår

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Rastad slutar som regiondirektör för Region Skåne. Detta efter att en överenskommelse har träffats mellan regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) och Jonas Rastad.

Beskedet kommer mindre än en vecka efter det att regionrådet Henrik Fritzon uttryckt sitt fulla förtroende för Jonas Rastad.

– Vi har kommit till en gemensam överenskommelse som innebär att Jonas Rastad idag, måndag, frånträder sin tjänst som regiondirektör för Region Skåne. Jag vill tacka Jonas Rastad för det arbete han har lagt ner för Region Skåne och jag önskar honom lycka till, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Senaste bråket bidrog

Enligt Fritzon påskyndade den senaste tidens kritik mot Jonas Rastad beslutet.

– Det blev en del öppen kritik och det gjorde att vi från båda sidor tyckte att det var bra att lösa skiftet så snabbt som möjligt. Men händelsen var inte avgörande, säger Henrik Fritzon (S)

Han vill inte säga om vem som förde frågan om avgång på tal och menar att beslutet inte är så dramatiskt.

Får årslön i avgångsvederlag

– Jag har fortfarande förtroende för Jonas Rastad. Han har gjort förtjänstfulla insatser, men har fått ta en rad svåra beslut och det kan vara tufft mellan personalen och chefen. Då är det ibland bättre att gå vidare för att få en nystart, säger Henrik Fritzon.

Det faktum att 64-årige Jonas Rastad inte hade så långt till pensionsålder nämns också som ett skäl till överenskommelsen.

Jonas Rastad får en årslön som avgångsvederlag. Han har idag en månadslön på 170 000 kr.

Redan under tisdagen lovar regionstyrelsen att presentera en ny regiondirektör. En presskonferens är utlyst till klockan 12. Tills vidare går ekonomidirektören Lars-Åke Rudin som tillförordnad eknomidirektör.

– Vi behöver få in en ny ledare som kan ta nya grepp med tanke på de stora utmaningar vi står inför, säger Fritzon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skånska sjukvården

Mer i ämnet