”Ska få den hjälp man behöver”

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga ska inte behöva ta ett så stort ansvar som Charlotte Wrangel gjort. Det säger kommunens ansvarige efter SVT Nyheters rapportering om Charlotte som vårdade sin sjuka dotter ett halvår i hemmet.

Kommunen och psykiatrin kan inte uttala sig om det enskilda fallet men reagerar på Charlotte Wrangels berättelse och upplevelse.

– Jag blir tagen när jag ser detta att en närstående till en patient utsätts för en sådan press. Det är viktigt för oss i vården att få insikt om vilken pressad situation en närstående har, säger Gunnar Moustgaard, chefläkare och patientsäkerhetsansvarig inom psykiatrin i Region skåne.

Och kommunen menar att anhöriga inte ska behöva ta ett sådant ansvar. Att det alltid görs en vårdplanering och att hjälp ska finnas på plats i hemmet.

– Anhöriga ska inte behöva gå in och ge hjälp med omvårdnad och hjälpinsatser, utan man ska få den hjälp man behöver från regionen och kommunen, säger Lena Thosteman verksamhetsansvarig för myndighetsfunktionen på Vård-och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skånska sjukvården

Mer i ämnet