I den här brunnen när Finjasjön har höga halter av uran upptäckts. Foto: Johan Forssblad, Regito

Höga halter av uran i brunnsvatten nära Finjasjön

Uppdaterad
Publicerad

Efter provtagningar i en brunn nära Finjasjön har det visat sig finnas höga halter av uran. I en ny studie över miljögifter i området misstänks en gammal soptipp vara miljöboven.

Efter att Sötekärrsbäcken, i höjd med Sjörröd öster om Finjasjön, sett dålig ut under en längre tid beslutade Hässleholms kommun att göra tester på bäcken och sex brunnar i närheten.

Miljöchef Sven-Inge Svensson Foto: SVT / Lotta Persson

– Vi ville se hur vattnet runt om den gamla avfallsplatsen som finns där påverkats, säger Sven-Inge Svensson, miljöchef på Hässleholms skommun.

Höga halter av uran

Flera miljöfarliga ämnen i för höga halter upptäcktes. Men det som sticker ut i rapporten är fynd av uran i en av brunnarna som bara ligger 150 meter från Finjasjön.

– Vi har uppmätt halten av uran till 56 mikrogram per liter. Gränsvärdet ligger på 30 mikrogram, berättar Heléne Annadotter på konsultbolaget Regito, som ligger bakom studien av miljögifterna.

Den aktuella brunnen med uranhaltigt vatten ligger mellan Sötekärrsbäcken och det gamla avfallsområdet. Men Hässleholms kommuns miljöchef tror inte på studiens indikationer om att något från deponin ligger bakom de höga värdena.

– Jag tror att det är mer sannolikt att uranet har med geologin att göra snarare än en förorening, säger Sven-Inge Svensson.

Fler prover bör tas

Studien slår larm om att det höga och avvikande värdet på uran i brunnen vid Sjörröd är oroväckande. Den menar att fler prover på uran bör tas på brunnar i området.

– Vi har en lång lista på förorenade platser, gamla soptippar och kemtvättar. Det här är inte så illa och kan bli lägre prioriterat, säger Sven-Inge Svensson och påpekar att den aktuella brunnen inte används som dricksvatten.

Giftigt ämne

– Det som uppmäts är över gränsvärdet och det är ju inte bra, men det är inte akut farligt, säger Paul Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

I det här fallet är det inte strålning från uranet som är farligt, menar han, utan att det är giftigt.

– Får man i sig lite vatten är det ingen fara, men det ska absolut inte användas som dagligt dricksvatten. Då finns det risk att man får njurskador, menar Paul Andersson.

Fler upptäckter

Förutom uran fanns det i fyra av de sex undersökta brunnarna höga halter av koliforma bakterier och vattnet klassas därmed som otjänligt dricksvatten. Dessutom fanns höga halter av högfluorerade ämnen, eller PFAS som de också kallas.

– Det är ett ämne som används i brandskum bland annat och det bryts inte ner i naturen och kan vara farligt för smådjur, säger Heléne Annadotter.

Under flera decennier har det florerat information om att det har dumpats avfall i närheten av Sötekärrsbäcken. Foto: Johan Forssblad, Regito

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.