Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har ett väldigt stort ansvar för kommunen. Därför är jag berättigad till ett högre arvode än jag har i dag, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) i Trelleborg. Foto: Firas Razak

Ann Kajson Carlqvist (M) i Trelleborg: ”Jag har varit fellönad tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Politikernas höjda arvoden blev det stora debattämnet i fullmäktige i Trellborg på måndagen. Höjningen klubbades och mest pengar får kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M).

– Jag har full förståelse för om det sticker i ögonen men jag har varit fellönad tidigare, säger hon till SVT Nyheter.

Mötet startade klockan 14 och strax efter 16.30 kunde arvodesberedningens förslag klubbas igenom. Det innebär att Trelleborgs skattebetalare får betala fem miljoner kronor extra nästa år.

Allra mest kommer kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) att kosta kommuninvånarna. Hennes arvode höjs i två steg – från 71 500 kr per månad i år till drygt 89 000 nästa år för att landa på 125 000 kronor år 2024, vilket bekräftades av kommunfullmäktiges ordförande Ulf Bingsgård (L) och arvodesberedningens ordförande Venzel Rosqvist (M) på tisdagen.

– Som det är i dag, har jag ett väldigt stort ansvar för kommunen. Därför är jag berättigad till ett högre arvode än jag har i dag, säger Ann Kajson Carlqvist (M).

”Ryker ur deras öron”

Tre partier – Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och partiet Vårt Söderslätt – deltog inte i beslutet.

– Det är de (red:s anm: M, SD, KD och L) som går fram med denna handling trots att politikerföraktet bara växer, säger S-gruppledaren Sven Lindqvist, som också är ledamot i arvodesberedningen.

Centern yrkade avslag på höjningarna och ville frysa nivån på 2022 års nivå. Ledamoten Ola Olsson var upprörd:

– Folk är fly förbannade. De kokar. Och ledande tjänstemän, det ryker ur deras öron, sa han.

Emot partilinjen

Även inom Moderaterna var meningarna delade. Isac Rubin (M) deklarerade att han går emot partilinjen. Han yrkade på att arvodena inte får gå över 100 procent av ett riksdagsarvode. Förslaget förlorade dock i en votering.

Enligt arvodesberedningens förslag skulle två helt nya kommunalråd med ansvar för näringsliv och demokrati tillsättas. Dessutom skulle tjänstgöringsgraden för fyra nämndsordföranden öka, medan tjänstgöringsgraden för två andra ordförande minskar.

Ett försök att skjuta upp beslutet genom en återremiss röstades ner. En majoritet ansåg att frågan skulle avgöras under måndagseftermiddagen. Så blev det också. Vid 16.35 fattades fullmäktige beslutet att godkänna arvodesberedningens förslag.

Efter mötet rådde dock viss förvirring bland politikerna vad de egentligen hade beslutat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.