Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Harald Roos, styrgruppsordförande för SDV i Region Skåne. Hör honom bemöta kritiken i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT/ARKIV

Högste chefen om nya journalsystemet: ”Känner mig trygg”

Uppdaterad
Publicerad

Skånes nya journalsystem får lägsta betyg av flertalet läkare och sjuksköterskor som tidigare arbetat med att utveckla och anpassa systemet till den skånska vården.

– Det är naturligtvis beklagligt att man upplever systemet på det sättet, säger Harald Roos, styrgruppsordförande i SDV.

Ett hundratal medarbetare har lämnat Skånes digitala vårdsystem, SDV, sedan starten 2018. Många av dem är mycket kritiska till hur journalsystemet och arbetet har fungerat. Det visar en enkät som SVT Nyheter Skåne nyligen skickat ut.

– Det är väldigt viktigt för oss att de kritiska synpunkterna kommer fram och det har ju faktiskt varit ett vinstgivande koncept genom hela det här projektet. Vi har medarbetare som kritiskt granskar det och sedan agerar vi utifrån det gentemot vår leverantör, säger styrgruppsordförande Harald Roos.

Men samtliga som svarat på enkäten vill vara anonyma. Ingen vågar framträda med sitt namn. Flera av dem vittnar om en tystnadskultur.

– Jag känner inte igen mig alls i det. Dörrarna är öppna och vi välkomnar kritik, säger Harald Roos.

Långt ifrån färdigt

Roos betonar att det är nödvändigt för Region Skåne att göra den här omställningen. Samtidigt medger han att det finns problem med Millennium, det USA-ägda bolaget Cerners journalsystem.

– Helt ärligt, det här programmet från start, det kommer inte vara något optimalt program. Första grundplattan, den kommer inte vara perfekt. Jag är övertygad om att det var rätt beslut men ser också att det inte kommer vara utan problem att implementera det, säger Harald Roos.

Han talar gärna om ”processen” och de tusentals timmar som regionens 300 medarbetare har lagt ner på systemet. Vad han själv anser om systemet, är mer svårpratat.

Jag tycker fortfarande det finns mycket att utveckla. Skulle vi ha tagit systemet som det såg ut från början, då hade jag inte godkänt det. Men som det ser ut idag, känner jag mig trygg med det, säger Roos.

Så länge politikerna vill

Nu har arbetet pågått i fyra år och har kostat över två miljarder. Systemet är ännu inte klart. Hur länge är det värt att hålla på?

Alltså jag tycker att syftet med att införa det här projektet är såpass viktigt. Beslutet är taget och min uppgift är att implementera det. Tills jag får ett annat uppdrag, kommer jag se till att det blir gjort.

Hur mycket får det kosta?

– Ja, det är inte jag rätt man att svara på. Det är ett politiskt beslut. Vi följer den budget som vi får, säger Harald Roos.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar vi tre olika saker personalen är kritisk mot gällande det nya journalsystemet. Foto: SVT/TT/Region Skåne/Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.