Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar vi tre olika saker personalen är kritisk mot gällande det nya journalsystemet. Foto: SVT/TT/Region Skåne/Arkiv

”Katastrofalt” – läkare och sjuksköterskor sågar Skånes nya journalsystem

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal som jobbat med Skånes nya journalsystem riktar massiv kritik mot hur systemet fungerar.

– Jag hoppas att detta system aldrig får se dagens ljus inom Region Skåne, säger en av läkarna som hoppat av.

Medarbetare som lämnat projektet ger systemet mycket lågt betyg, 1,9 på en femgradig skala. Det visar en enkät som SVT Nyheter Skåne har gjort.

Sedan 2017, då upphandlingen av Skånes nya journalsystem startade, har omkring 200 vårdanställda kontinuerligt jobbat med att försvenska det USA-ägda bolaget Cerners system som ska införas i hela den skånska sjukvården. I september rapporterade SVT Nyheter Skåne att det nya systemet redan kostat 2 miljarder – utan att ännu ha tagits i bruk.

Ett hundratal medarbetare har hoppat av sedan starten. Många av dem är mycket kritiska, visar SVT:s granskning. Ett drygt tjugotal av dem har svarat på SVT:s frågor om hur journalsystemet och arbetet fungerat inom Skånes digitala vårdsystem, SDV.

 • Läkare:
  ”Just nu fungerar det inte alls, eftersom arbetet med anpassningen till svensk sjukvård inte är färdigt. Systemet är förvånansvärt användarovänligt och klumpigt med dålig grafisk presentation, inga kortkommandon, många klick för rutinuppgifter. (...) Jag är rädd för att vården tyst men obönhörligt kommer att förändras i en riktning som ingen egentligen ville.”
   
 • Sjuksköterska:
  ”SDV-grupperna är flitiga medarbetare som vill att det ska bli bra. Cerners journalsystem Millennium är katastrofalt dåligt. (...) Vi är här för patienterna inte för att lägga tid på dokumentation.”
   
 • Läkare:
  ”Det borde varit en nationell upphandling och utveckling av systemet för att kunna försvara dess kostnad. Sverige är ett för litet land för att varje region ska uppfinna sitt digitala journalsystem.”
   
 • Läkare:
  ”Det var en mycket dålig idé av Region Skåne att köpa in detta system, utan att någon medarbetare sett det i funktion någonstans. (...) Det är kanske Skånes version av Nya Karolinska.”
   
 • Läkare:
  ”Känns föråldrat redan innan det startat. Är ej patientsäkert. Vårdpersonalens kritik hörsammas ej.”
   
 • Sjuksköterska:
  ”Jag och många med mig från vår grupp är väldigt kritiska till journalsystemet och förstår inte hur vi ska kunna använda det på riktigt. (...) Kan inte förstå hur Region Skåne kunde köpa detta system (luftslott) som så gammalt och amerikanskt (byggt på 90-talet) och tro att man kan förvandla det till att passa svensk sjukvård 2020.”

Samtliga som har svarat på SVT:s frågor vill vara anonyma.

Harald Roos som är SDV:s styrgruppsordförande välkomnar kritiken.

– Det är naturligtvis beklagligt att man upplever systemet på det sättet. Det är väldigt viktigt för oss att de kritiska synpunkterna kommer fram, säger han till SVT.

SVT Nyheter Skåne har i en enkäten bett vårdpersonalen att betygsätta hur man tycker att det nya journalsystemet fungerar. Fler än hälften av de som svarat har gett systemet lägsta betyg, en etta, på en femgradig skala. Några, bland annat ett par chefer, är mer positiva till systemet.

 1. Hur tycker du att det nya journalsystemet fungerar? 1,9
 2. Hur har ledningen skött arbetet med SDV där du har ingått? 2,5
 3. Hur har samarbetet med Cerner fungerat?  2,1
 4. Hur har samarbetet med inhyrda konsulter fungerat? 2,8

Betygsskalan är femgradig där 1 motsvarar dåligt och 5 väldigt bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet