Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Lindqvist är specialist i allmänmedicin och styrelseledamot i Läkarförbundet Skåne samt även huvudskyddsombud för primärvården. Foto: Linda Fridh/SVT

Skånes läkare slår larm till politikerna – stor oro för nya journalsystemet

Uppdaterad
Publicerad

Läkarförbundet vänder sig nu till politikerna i Region Skåne med sin oro över det nya journalsystemet, som redan kostat skåningarna närmare 2 miljarder utan att ännu ha tagits i bruk. ”Frågorna och oron från fackligt håll kan göras lång”, skriver Läkarförbundet i ett brev till regionstyrelsen.

Läkarfacket har åtskilliga gånger bett om att få se hur det nya journalsystemet fungerar. De uppger att de varken har fått prova eller känna på systemet ännu och att de nekats insyn av de högsta cheferna.

Läkarförbundets representant Olof Lindqvist är en av dem som sitter i den fackliga referensgruppen för Skånes digitala vårdsystem, SDV:

– Vi har inte släppts in i systemet. Vi känner oss inte hanterade på ett värdigt sätt, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Haft möte med Alf

Referensgruppen har till och med haft möte med regiondirektör Alf Jönsson, som nu tagit timeout eftersom han ska förhöras av polis om misstänkt mutbrott.

Men inte heller mötet med Jönsson ledde till att de fått se det nya journalsystemet.

– Han svarade undvikande, säger Olof Lindqvist, styrelseledamot i Läkarförbundet Skåne och även huvudskyddsombud för primärvården.

Läkarfacket slår larm

Den 2 september skickade styrelsen för Läkarförbundet Skåne ett brev till regionstyrelsen där facket slår larm om problem och bristande insyn i det amerikanska journalsystemet Millenniums funktioner.

Läkarförbundet är rädda för att det nya systemet kommer kräva fler anställda än i dag och att systemet är ineffektivt och krångligt.

Facket skriver att de ”behöver omgående få tillgång till, och testa SDV, för att kunna bidra till att SDV

kan lanseras patientsäkert utan negativ påverkan på skånsk sjukvård”.

Läkarförbundets ordförande Maria Wadman samt vice ordförande Thomas Zilling har nyligen skrivit ett brev till regionstyrelsen i Skåne om fackets farhågor och bristande insyn i det nya amerikanska journalsystemet. Foto: Linda Fridh/SVT

Finns inget att testa

Harald Roos, styrgruppsordförande i SDV, har svarat på läkarnas brev och vill ha ett möte med Läkarförbundet.

– Jag förstår Läkarförbundets frustration, men att de inte själva fått prova systemet beror inte på ovilja utan på att förutsättningarna inte funnits. Det är ett mycket stort arbete som har gjorts och fortfarande görs, och det finns i nuläget ingen färdig produkt eller ett system i sin helhet att testa, skriver Harald Roos till SVT.

Vårdens miljardprojekt

Efter flera års förseningar planeras Skånes nya journalsystem att införas under våren 2025.

Systemet upphandlades 2018 av Region Skåne och köptes in av det USA-ägda bolaget Cerner, som nyligen köptes upp av Oracle, ett annat amerikanskägt företag.

Avtalets maximala värde uppgår till ungefär 3,9 miljarder kronor plus moms.

– Frågan är vilken kompetens personerna hade som upphandlade systemet åt Skåne, undrar Olof Lindqvist, styrelseledamot i Läkarförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.