Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vice ordf. för regionstyrelsen om varför hon inte ser något annat alternativ än att fortsätta projektet. Foto: Mathea Jakobsson/SVT / Emil Langvad/TT

Trots fem års försening – Region Skåne fortsatt positiv till journalsystemet

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle vara i bruk hösten 2020 men Skånes nya journalsystem för sjukvården har återigen försenats. Nu säger det amerikanska bolaget bakom systemet att det kan vara redo till 2025 – vilket Region Skåne troligtvis kommer att nappa på.

Enligt Region Skånes ekonomidirektör Lars-Åke Rudin har journalsystemet hittills kostat drygt 1,6 miljarder kronor. Hör regionrådet Annette Linander (C) kommentera kostnaden i klippet ovan.

Det digitala vårdsystemet som skulle förenkla journalföringen i Skåne har försenats flera gånger och förväntas vara i gång först fem år efter ursprungsplanen.

Ett av problemen är systemets hantering av skåningarnas känsliga patientuppgifter som bryter mot svensk och europeisk lag.

Regionen fortsatt positiv

Trots problemen och förseningarna är Annette Linander (C), förste vice ordförande i regionstyrelsen med ansvar för digitalisering, fortsatt positiv till systemet.

– Vad är alternativet? Lägger vi ner det nu så har vi ju betalat till ingen nytta. Vi behöver det här verktyget och det finns inget annat system som vi ser kan vara på plats till 2025.

Kommer det att kosta mer än vad man tänkt?

– Det kommer det förmodligen att göra eftersom vi behöver ha mer personal inkopplade längre, men som sagt det är ju en förhandlingssak. Vi får se i slutändan vad det här kommer att kosta, säger Annette Linander (C).

I september 2017 beslutade Region Skåne att anta ett anbud från det USA-ägda bolaget Cerner, specialiserat på it- och datasystem inom sjukvård.

Ett avtal mellan Region Skåne och Cerner signerades av bolagets direktör Randy Simms den 26 juli 2017. Drygt sju månader senare, den 5 april 2018, skrev Skånes regiondirektör Alf Jönsson under avtalet i London.

I Skåne uppgår de totala kostnaderna för SDV fram till den 22 mars 2022 till 1,6 miljarder kronor exklusive moms. Summan innefattar fakturor från Cerner (471 miljoner kronor), kostnader för konsulter (537 miljoner kronor), interna resurser (434 miljoner kronor) samt övriga projektkostnader (182 miljoner kronor). Det maximala avtalsvärdet inklusive optioner och konsultavtal för SDV uppgår till 3,861 miljarder kronor exklusive moms.

Region Skåne är Cerners första kund som köpt in bolagets vårdinformationssystem i Sverige. Skånes digitala vårdsystem, SDV, beskrivs av regionen som ett av Sveriges största digitala projekt någonsin.

När systemet är infört ska de separata journalsystemen inom primär- och slutenvård vara ersatta av ett enda system med en inloggning, en journal och en läkemedelslista.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SDV

Mer i ämnet