Laura Sbeiti, bostadssökande student. Foto: SVT

Högt tryck på studentbostäder – rekordmånga unga vill plugga i höst

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga unga har sökt in till landets universitet i höst. Därmed ökar trycket på studentbostäder och väntan på bostad kan bli lång.
– Jag är mellan tonåren och vuxenlivet, att hitta en bostad är pushen jag behöver, säger bostadssökande studenten Laura Sbeiti.

I dag, torsdag, får nästan en halv miljon blivande studenter sina antagningsbesked. Och det ökade trycket gör att det är råder brist på studentbostäder i flera delar av landet.

I en undersökning av Studentbostadsföretagen, uppger sju av landets åtta största studentstäder att det råder brist på bostäder för höstens studenter. Bara i Växjö finns det studentbostäder till dem som behöver.

– Det är en extra stor oro på studentbostadsmarknaden det här året, säger Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen.

19-åriga Laura Sbeiti är student och bostadssökande.

– Jag ligger mellan tonåren och vuxenlivet, och jag vill så gärna komma ut – det är som att lära sig ta sina första steg. Att hitta en bostad är en push till det, säger hon.

Ökat antal utbildningsplatser

Oron beror på att högskolan byggs ut med fler studieplatser, samtidigt som det råder osäkerhet kring de internationella studenterna.

– Hur många blir de och när kommer de? Det vet vi inte, säger säger Stina Olén

I år ökar antalet utbildningsplatser i landet med 1 300. På Malmö universitet handlar det om dubbla antalet utbildningsplatser nästa år. Förra året var kön till en studentbostad i Malmö 50 veckor, 10 veckor längre än i Lund.

– Vi har i dag cirka 2 500 studentbostäder i Malmö och 12 000 heltidsstuderande studenter på Malmö universitet, säger Zeynep Erdal, studentkoordinator i Malmö.

I Malmö har man nyligen klubbat igenom en handlingsplan för att försöka förbättra bostadssituationen för studenter.

Studentbostadsföretagen har tittat närmare på läget i landets åtta största studentorter:

Stockholm
Göteborg
Lund
Uppsala
Umeå
Linköping
Malmö
Växjö

Av dessa orter är det enligt undersökningen brist på studentbostäder i samtliga utom Växjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer