• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Inställda pågatåg på stationen i Ystad när regn och hårda vindar härjade i södra Sverige natten till torsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Höjd beredskap i södra Sverige efter vädervarning

Ovädret har nu nått sin kulmen och vindarna väntas avta under natten. Tåg och färjetrafik har ställts in och ett flygplan fick avbryta landningen vid Malmö Airport. Öresundsbron stängdes under några timmar på grund av kraftiga vindar. EON har höjt sin beredskap i södra Sverige för eventuella strömavbrott.

I Sydskåne håller vinden på att avta och det är framför allt under natten som det kommer fortsätta vara blåsigt.

– Under morgonen kommer det att vara blåsigt men inte så att det är någon fara, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

De kraftigaste vindarna uppmättes över havet, i Hanöbukten och mellan Sverige, Tyskland och Polen. De högsta byvindshastigheterna som SMHI har mätt upp var i Falsterbo, med 28,3 meter per sekund.

– Det är på väg upp över norra Östersjön och kommer att ge ganska mycket regnskurar över södra Sverige under torsdagen, men betydligt lugnare vindar.

I Skåne och längs kusterna i Sydsverige utfärdade SMHI en klass 1-varning. Det innebär att vinden kan medföra vissa risker och störningar för allmänheten.

– Närmast kusterna kan det vara stormbyar med upp till 25 meter per sekund, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Höga flöden i små vattendrag väntas enligt SMHI under torsdagen i Södra Hallands, norra Skåne och västra Kronobergs län.

Tre döda i Tyskland

I Tyskland har tre personer dött när stormen, som där kallas Sebastian, dragit fram. En fotgängare träffades av en byggnadsställning, en annan av ett träd. En man i Hamburg som satt i rullstol hittades död efter att ha svepts ned i en flod. I norra Tyskland har vindar på 36 meter per sekund uppmätts, skriver AFP.

Polisen i Skåne har inte fått in några rapporter om större stormrelaterade olyckor eller andra händelser.

Öresundsbron stängdes i båda riktningarna vid 23-tiden och kunde öppna igen strax efter klockan 01 på onsdagen. Fortfarande uppmanas vindkänsliga fordon att inte köra över bron, enligt ett pressmeddelande.

Strax innan midnatt stängdes Öresundsbron för biltrafik på grund av regn och hårda vindar. Foto: Johan Nilsson / TT

Landning avbröts

Vid 19-tiden fick SAS-plan SK121 från Stockholm som skulle landa på Sturups flygplats Malmö Airport avbryta landningen.

– Det var kraftig sidvind och mycket regn, säger Adam Ekman på Swedavias pressjour.

Planet fick i stället dirigeras om till Ängelholm där väderläget var lugnare. Flera plan som kom efteråt kunde dock landa som vanligt.

– Det var en tillfällighet som gjorde att det blev som det blev, säger Adam Ekman.

Strömavbrott höjd beredskap

EON har höjt sin beredskap för eventuella strömavbrott i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg.

– Det innebär att vi har tagit in extra personal där vi tror att det finns risker för exempelvis strömavbrott, säger Pernilla Schoug på EON:s presstjänst.

I nuläget har EON ingen prognos för hur stor risken är att hushåll blir strömlösa under kvällen och natten, men är förberedda för att det kan ske.

– Det är väldigt svårt att säga, men vi har en nära dialog med SMHI och anpassar oss efter dem helt enkelt.

LÄS MER: Tåg ställs in när SMHI varnar för storm

”Regnet kommer tillta”

Vid 18.30-tiden på kvällen hade ovädret nått stora delar av södra Sverige.

– Det kommer kulminera lite senare med vinden speciellt, även regnet kommer att tillta. Som mest intensivt kommer det att vara från nu fram till midnatt, säger Pia Hultgren, meteorolog på SVT.

Blekingeborna fick stormsäkra sina båtar under onsdagskvällen. Foto: Håkan Linder

Ovädret väntas innehålla starka vindar på uppåt 25 meter per sekund. Runt 30-40 mm regn väntas och åska kan förekomma.

– Mest bedömer jag att de kommer i nordvästra delarna av Skåne, säger Pia Hultgren.

Vindarna kommer enligt prognosen att tillta under kvällen.

– De ligger på mot sydkusten och upp mot Blekingekusten. Efter nio och fram till midnatt så kan det även vara hårda vindbyar över land som når upp till 20 eller 25 meter per sekund.

– Det är det första riktiga höstrusket som det är lite fart i.

Vid 21.30-tiden rapporterar SVT:s utsände Mikael Nilsson om stormbyar i hamnen i Trelleborg. Stundtals är det så hård vind att det är svårt att hålla sig på benen.

Ett femton meter högt träd föll efter en kraftig vindstöt på Portgränd i Trelleborg. Foto: Mikael Nilsson

LÄS MER: Flera färjor ställs in

Under kvällen rekommenderades vindkänsliga fordon att undvika Öresundsbron, men brobolaget räknar inte med att behöva stänga bron helt. Varningen gäller fram till klockan ett i natt. Trafikverket meddelade att de fått rapporter om nedfallna träd på flera olika platser i Skåne, bland annat på mindre vägar i Svedala, Kåseberga och Dösjebro.

Även i Blekinge varnas trafikanter för att det finns risk för träd och andra föremål på vägarna till följd av starka vindar mot kvällen och natten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer