Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i kyrkofullmäktige i Höllviken, är kritisk till ett samgående med Skanör-Falsterbo. Foto: Sofia Ekhem

Höllviken vill inte slås samman med kaosförsamlingen

Uppdaterad
Publicerad

Om det blir som biskopen föreslagit kommer den krisande församlingen i Skanör- Falsterbo att upplösas och slås samman med Höllviken nästa år.

– Det har varit aktuellt tidigare men vi är inte intresserade, säger Lars-Ingvar Ljungman (Kyrklig Samverkan), ordförande i kyrkofullmäktige i Höllviken.

Det har varit turbulent i Skanör-Falsterbo församling sedan 2007. Tio kyrkoherdar har kommit och gått fram till dagens datum. Anmälningar till Arbetsmiljöverket, uppsägningar och vitesförelägganden har förekommit och bara under förra året sa fem personer upp sig.

Gå samman med Höllviken

Redan 2019 var frågan om ett samgående med grannförsamlingen Höllviken aktuell.

– Vi har en väl fungerande församling med en hyfsad ekonomi så vi är inte entusiastiska till att slås samman med Skanör-Falsterbo, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i kyrkofullmäktige i Höllviken och representerar gruppen Kyrklig Samverkan.

Han är inne på sin fjärde mandatperiod som förtroendevald, i sin egen församling och väl förtrogen med händelserna i Skanör-Falsterbo.

– Oron som har skapats där har kostat dem mycket pengar. Många har lämnat kyrkan och det slår direkt mot ekonomin.

Ny kommunikationsstrategi

I kyrkorådet i Skanör-Falsterbo är de inte heller intresserade av ett samgående.

– Det är aldrig lyckat med tvångsäktenskap, man ska få välja sin partner själv, säger Nils-Ola Roth (Kyrklig Allians), vice ordförande i kyrkorådet i Skanör-Falsterbo.

För att gjuta olja på vågorna ska kyrkorådet kalla till medlemsmöten, berättar Lars Lindmark, ordförande i kyrkorådet. Han talar om krishantering och att han tar hjälp utifrån. Oklart av vem. Det vill han inte säga.

– Vi befinner oss i en speciell situation och måste lyssna. Vi ska förbättra vår kommunikation, säger Lars Lindmark (Vår kyrka).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.