”Laila” som håller i facklan var en av alla som demonstrerade mot polisen under fredagens upplopp på Rosengård. Foto: Privat.

Hon deltog i protesterna på Rosengård: ”Var arg på polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagens upplopp på Rosengård var hundratals personer på plats. SVT har pratat med en kvinna som deltog i protesterna.
– Jag har inte uppmuntrat ungdomarna att bli våldsamma. Jag bara berättade vad jag kände, säger ”Laila” som deltog i protesterna mot polisen.

Det var på kvällen efter att en koran bränts och sparkats på vid Stortorget som upplopp bröt ut på Rosengård. På en film som SVT fått från kvällen syns ett klipp när en medelålders kvinna står med en fackla i handen i mitten av en folkmassa. De protesterar högljutt i korsningen Amiralsgatan och Scheelegatan.

– Facklan symboliserar sorgen, som en symbol för det som hände med koranen, säger ”Laila”.

Vi ser på filmen att du var aggressiv. Varför då?

Det var inte bara jag, alla blev arga. Jag har inte uppmanat någon att attackera polisen.

”Varför skyddar polisen dem?”

Inga ansökningar om att demonstrera mot islam godkändes, vare sig från gatukonstnären Dan Park eller den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan. Trots det var flera personer från hans parti, Stram Kurs, i Malmö för att uttrycka sina åsikter mot islam. När det upptäcktes spärrade polisen av delar av torget.

– Det gjorde vi i förebyggande syfte. Man lyser av ett område enligt polislagen om någonting skulle hända, förklarar Ewa-Gun Westford.

Polisens sätt att arbeta på Stortorget var skälet till att ”Laila” protesterade på Rosengård.

– Hur kan polisen tillåta dem att sparka på koranen? Det är muslimernas känslor. Vi har också känslor, säger ”Laila”.

Polisen vill vara säker

Att polisen avvaktar en stund innan man griper dem förklarar Ewa-Gun Westford med att man vill vara säker på att de gör sig skyldiga till brott. I detta fall hets mot folkgrupp.

– Det är aldrig försvarbart att bete sig som man gjorde på Rosengård i fredags kväll, aldrig. Jag tycker ändå att lägga allt ansvar på polisen i det här fallet är att skjuta sig själv i foten.

När ”Laila” ser tillbaka på händelsen i efterhand ångrar hon att hon gick dit.

– Jag kunde lika gärna ha stannat hemma och visat min ilska.

Varför gick du dit från första början?

– Jag trodde inte det skulle bli på det viset. Jag är helt emot att ungdomarna förstörde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet