Lisa Gårdlund jobbar till vardags som barnmorska och ambulanspersonal och brinner för kvinnofrågor. Foto: Privat/TT

Hon fick 236 menskoppar på posten – ”Det var total lycka”

Uppdaterad
Publicerad

På en semester i Nepal slogs Lisa Gårdlund av hur utsatta kvinnor där är när de har mens. Det var då hon kom på idén om att samla in menskoppar och dela ut dem till kvinnor på plats.

I Nepal är mens ett stort tabu och menstruerande flickor och kvinnor anses orena.

– Det är på en skala mellan att kvinnor inte får vara i köket och laga mat, till att de inte ens får vidröra en man eftersom man tror att han då kan bli sjuk. I extrema fall stängs kvinnor in i små hyddor när de har mens. Många flickor får inte gå till skolan, och kvinnor får inte gå till jobbet. Det här gäller även bland högutbildade, berättar Skånebon Lisa Gårdlund.

Bristen på mensskydd försvårar situationen ytterligare.

Fick brevlådan full

När Lisa Gårdlund kom tillbaka från sin Nepalresa började en idé ta form. Hon skrev ett inlägg på facebook där hon uppmanade människor att skicka menskoppar till henne.

– Det var helt otroligt. Varje dag fanns det nya paket när jag öppnade brevlådan. Det kom menskoppar och uppmuntrande brev från hela Sverige. Jag fick så mycket kraft från alla som ville vara med och göra skillnad, berättar hon.

Hela 236 menskoppar packade Lisa Gårdlund ned i ryggsäcken när hon åkte till Nepal i höstas. Väl på plats började hon prata med kvinnor hon träffade.

–  Jag hade radarglasögon – så fort jag så kvinnor i fertil ålder så tog vi dem åt sidan.

Lisa Gårdlund gick ofta undan med kvinnorna för att föra diskreta samtal, eftersom mens är ett stort tabu i Nepal. Foto: Privat

Sedan gav Lisa kvinnorna en menskopp – om de ville ta emot den.

– Många var skeptiska och undrade hur den fungerade. Jag ville inte dela ut en enda menskopp utan att förklara hur den används. Jag tyckte själv det var lite krångligt i början, men man lär sig. När kvinnorna insåg hur billigt och praktiskt det är fick jag många varma kramar, säger hon.

I oktober åker Lisa Gårdlund tillbaka till Nepal. Även denna gång vill hon fylla ryggsäcken med menskoppar, och har därför startat ett ny facebook-uppmaning.

– Jag vill också följa upp vad som hänt sedan senast och hur vi kan fortsätta utveckla det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.