Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia har byggt ett pepparkakshus varje år sedan hon flyttade till Lund – i år blev hennes kreation viral. Foto: Otto Johansson/SVT

Hon gjorde Pufendorfinstitutet i Lund till viralt pepparkakshus på TikTok

Uppdaterad
Publicerad

Varje år sedan hon flyttade till Lund har Sofia Viola byggt ett pepparkakshus. Nu ska hon flytta därifrån och bestämde sig för att hylla en byggnad i staden hon alltid uppskattat – Pufendorfinstitutet.

– Det har alltid varit en vacker byggnad men sen är den också strategiskt ”lätt” att bygga, den har väldigt mycket räta linjer och raka vinklar, säger hon om årets bygge, något som Lundagård var först med att skriva om.

Efter att ha byggt klart huset gjorde Sofia som hon gjort med sina tidigare pepparkakshus – publicerade på sina sociala medier. Skillnaden detta år är att det verkligen tog fart på TikTok. Klippen hon publicerat har i dagsläget flera miljoner visningar.

– Det har varit en intressant resa de senaste veckorna, säger Sofia och skrattar.

Hennes kommentarsfält har fyllts av beröm och frågor.

– Det är ju inte så många som skulle lägga 25-30 timmar på ett pepparkakshus så man blir lite fascinerad och har frågor.

Originalet finns på Biskopsgatan 3 i Lund. I videon kan du jämföra hur lik pepparkaksversion blev. Foto: Otto Johansson/SVT

Auktioneras ut

Bygget har även väckt Pufendorfinstitutets intresse och byggnaden har nu flyttats dit i några dagar.

– Institutet blev glada och jag blev bjuden på glöggmingel så det ska bli trevligt.

Men inte heller där får det stanna över julen.

– Det ska auktioneras ut på Musikhjälpen så får en lycklig auktionsvinnare ta med sig det hem.

Se husets och Sofias egna favoritdetaljer i klippet högst upp.

Pufendorfinstitutet

Pufendorfinstitutet är ett tvärvetenskapligt institut med syfte att stimulera till samarbete mellan forskare från olika discipliner inom Lunds universitet och etablerades 2008. I ”Teman” och” Advanced Study Groups” ges forskare från alla universitetets fakulteter möjlighet att tillsammans utforska vetenskapliga problem.

Huset på Biskopsgatan 3 byggdes 1886 och är ritat av Henrik Sjöström. Det har tidigare bland annat varit hem för Klassiska institutionen vid Lunds universitet samt Antikmuseet.

Källa: Lunds universtitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.