Hon lämnar politiken efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartisten Anna-Karin Bengtsson gick in i Osbypolitiken med liv och lust efter förra valet. Men nu hoppar hon av sina uppdrag. Hoten och trakasserierna blev för mycket.

En ensam kanin tittar ut över Osbysjön. Den nedbrunna apan är en del av det stök som pågått en tid i Osby – med sprängningen mot kommunhuset – demokratins hjärta – som ett slags kulmen. Anna-Karin Bengtsson säger att hon känt av utvecklingen sedan i höstas.

– Hade man lyssnat då, så hade det kanske inte behövt urarta, det missnöje som vi kanske ser i byn här. Vi vet inte riktigt vad det är, men tänder man eld på en apa eller bombar ett kommunhus, så är det väl någon typ av missnöje, säger Anna-Karin Bengtsson.

Hon har kvar alla papper från sin tid i politiken och minns särskilt stämningen på det där fullmäktigemötet som blev vändpunkten.

– Den var hatisk, det var obehagligt och jag tänkte den dagen att jag vill inte gå på fullmäktige mer, för det var jätteobehagligt. Jag blev också personligt angripen när det gäller olika frågor. Så jag tyckte inte det var så roligt längre i fullmäktige, säger Anna-Karin Bengtsson.

Hennes hjärtefråga integration väckte ilska som gick över gränsen. I den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet om trygghet för politiker uppger ungefär var sjätte att de drabbats av hot, våld eller trakasserier. Politikerna i Blekinge var mest utsatta och de i Skåne näst mest utsatta i landet.

Nu lämnar Anna-Karin Bengtsson Osbypolitiken bakom sig.

– Det var personliga hot, och hot mot mina barn också. Det handlade om att de ville att jag skulle backa i mitt förhållningssätt till invandrarfrågor. Jag debatterar också mycket i tidningar och det var ju någon som tyckte att jag inte skulle hålla på med det, helt enkelt, så han valde att skrika och hota mig, säger Anna-Karin Bengtsson.

Förtal och hot blev för mycket. Nu klubbas det formellt att hon avsäger sig uppdragen.

– Men jag slutade gå i fullmäktige där i januari, jag gick bara sporadiskt eftersom jag hade sagt till säkerhetsansvarig att jag inte ansåg att det var tryggt där, säger Anna-Karin Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer