”Jag ville bara visa att det här händer i Eslöv”, säger ”Sara” som publicerade en film på när den 16-åriga pojken fick hjärt- och lungräddning i Eslöv. Foto: Ebba Torstensson

Hon spred film på döende pojke – ångrar sig: ”Visste inte att det var olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Första dagen efter sommarlovet föll en pojke ner från taket på Carl Engströmsgymnasiet i Eslöv. När han fick hjärt- och lungräddning filmades det och publicerades i sociala medier.

–Jag tänker inte efter, jag bara lägger ut. När jag visste att han dog tog jag bort den direkt, säger ”Sara” som la ut filmen i sociala medier.

”Sara” heter egentligen något annat. Hon publicerade en video på när den 16-årige pojken, som avled, fick hjärt- och lungräddning.

Hon själv var inte på platsen utan fick filmen skickad till sig av några kompisar. Hon valde då att publicera den på sin Instagramstory men efter 30 minuter tog hon bort den, förklarar hon.

– Det var många som skickade till mig, ”är du sjuk i huvudet”,”varför har du lagt ut sånt”, ” du tänker inte på hans familj”. Det var då jag förstod att det var fel och tog bort det, säger hon. 

Hur tror du att hans familj reagerade när du publicerade det här?

– Jag vet inte om de har sett den men jag tänker att de kanske blev arga eller ledsna.

”Visste inte att det var olagligt”

Den som sprider en film på en person i en utsatt situation riskerar att göra sig skyldig till olaga integritetsintrång. För brottet kan man dömas till böter eller fängelse från sex månader upp till två år.

– Jag visste inte att det var olagligt. Jag skulle inte lagt ut sådant, för det är inte min business.

Hör ”Sara” berätta i klippet ovan om när hon spred filmen på den döende pojken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.