Moderaterna i Skåne hade sin nomineringsstämma på konserthuset Malmö Live under lördagen. Foto: Per Lärka/SVT

Helena Nanne blir Moderaternas toppnamn i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Helena Nanne, 29 år, valdes under lördagen till Moderaternas toppnamn i Malmö. Det innebär att hon även att blir oppositionsråd i Malmö.

Den posten lämnade Torbjörn Tegnhammar i augusti efter anklagelser om sexuellt ofredande. 

Moderaterna i Skåne hade sin nomineringsstämma på konserthuset Malmö Live och valde då vilka namn som ska stå på valsedlarna till riksdag och regionfullmäktige nästa år. Vid 15-tiden stod det klart att förhandsfavoriten Helena Nanne blir partiets toppnamn i Malmö.

– Stort tack. Det är en väldigt speciell känsla att stå här framför er idag, säger hon till stämman strax efter att hon valts.

Hon arbetar idag som politisk sekreterare för Moderaterna i Region Skåne. Hon är ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Malmö sedan 2014.

När Helena Nanne nu tar över ledartröjan för Moderaterna i Malmö innebär det att hon också tar över posten som oppositionsråd.

Tar över Tegnhammars uppdrag

Hon efterträder Håkan Fäldt som fick kliva in när Torbjörn Tegnhammar i somras lämnade sina politiska uppdrag efter anklagelser om sexuellt ofredande.

SVT Nyheter pratade i slutet på augusti med fyra kvinnor, som sa att de blivit utsatta för sexuella ofredanden av Tegnhammar.

Torbjörn Tegnhammar deklarerade sin avgång på Facebook fredagen den 20 augusti. 

”Jag har i kväll meddelat kommunfullmäktigegruppen i Malmö, samt Moderaternas partiledning, att jag av omtanke om min familj och partiet väljer att omedelbart avgå. Jag kommer i dagsläget inte att ge några ytterligare kommentarer. Jag återkommer så småningom med min berättelse.” 

Beslutet välkomnades

Dagen efter sa Peter Ollén i en intervju med SVT Nyheter att han välkomnade beslutet och att Torbjörn Tegnhammar ”försatt sig i en ohållbar situation”.

Valet av nytt oppositionsråd i Malmö kommer formellt att klubbas på kommunfullmäktige 21 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer