Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra den hemliga ljudinspelningen som avslöjade Bravidas fakturafusk. Foto: Truls Wallin/SVT Grafik

Hör hemliga inspelningen som avslöjar byggjätten Bravidas fakturafusk mot Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

En chef på företaget Bravida försöker pressa en annan anställd till att lägga på fler timmar på fakturorna till Region Skåne, enligt en hemlig ljudinspelning, som SVT Nyheter Skåne tagit del av.

Region Skåne har polisanmält installationsbolaget Bravida Sverige AB, efter att en extern utredning visat att företaget lagt till extra timmar på fakturor för att få mer betalt.

Det var ett tips i höstas som blev starten på utredningen där det uppdagades att elva av fjorton fakturor som granskades var felaktiga, motsvarande 150 000 kronor. Men regionens fastighetsdirektör Pål Svensson befarar att det rör sig om större summor än så.

Upptäckten att Bravida överfakturerat har satt igång en process av att se över samtliga leverantörer.

– Det här är ett välfärdsbrott så som jag ser det, säger Pål Svensson.

Chef på Bravida får sparken efter fakturafusk

Utredningen ledde till att ramavtalet hävdes under torsdagen och regionen har polisanmält Bravida. Förundersökningen inleddes under måndagen.

SVT Nyheter Skåne har tagit del av ljudinspelning som är en del av materialet som kommer undersökas enligt förundersökningsledaren Lars Olson på Ekobrottsmyndigeheten.

En av cheferna som i mötet pressar en annan anställd till att lägga till timmar på regionens fakturor har nu fått sparken, enligt bolagets kommunikationschef.

Bravida säger i en intervju med SVT att de ser allvarligt på situationen, de kommer att samarbeta med polisen och bolaget står inte bakom det som sägs i inspelningen. De meddelar att det pågår en intern utredning.

Hör utdrag från den hemliga ljudfilen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.