Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hörbys kommunalråd Cecilia Bladh in Zito (SD) berättar i klippet om hur okända personer plötsligt stod inne i hennes bostad. Foto: Firas Razak/SVT

Hörbys kommunalråd: ”De slängde hundbajs på mig”

Uppdaterad
Publicerad

Handskrivna brev och mejl med hot, hundbajs på dörrhandtag i bostaden, spik i bildäcken och ett inbrott med politiska förtecken.

Det är ett axplock av det som Cecilia Bladh in Zito (SD) uppger att hon blivit utsatt för. 

När ett par personer bröt sig in i hennes bostad medan hon var hemma blev hon riktigt rädd.

– Om inte hunden hade skällt och jag haft människor i huset vet jag inte vad som hade hänt, säger Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Hörby.

Inga åtal för hoten mot henne

Var fjärde politiker säger att de har blivit hotade och trakasserade, enligt Brå, Brottförebyggande rådet, 2021. Cecilia Bladh in Zito (SD) är en av dem.

Hon har gjort flera polisanmälningar men inga har lett till åtal.

– Jag vet inte hur många anmälningar jag har gjort till polisen. Men det är många, säger hon.

Kastade bajs och blomkrukor

När Cecilia Bladh in Zito (SD) tog över som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Hörby efter valet 2018 blev hon en offentlig person. Det dröjde inte länge innan de första hot- och hatbrev kom till henne via post och mejl.

– Det har varit hundbajs på min dörr och man har kastat hundbajs på mig. Det har varit personer i min trädgård som har tagit och rivit upp blommor och buskar och jag har haft inbrott i mitt hus som jag är övertygad om beror på att jag är politker.

Extra utsatt som kvinna

Cecilia Bladh in Zito säger att hon inte tidigare varit hotad. Det hon varit utsatt för under sina fyra år vid makten koppla hon till sitt arbete som förtroendevald politiker. En tid tvingades hon ha personskydd.

– Det var efter att två personer brutit sig in i mitt hus när jag satt och arbetade på ovanvåningen en sen kväll, tidig natt. Jag vet inte hur det hade slutat om inte min hund visat ragg och jag haft människor i huset.

Hon säger att hon som kvinna även blir utsatt för hot och trakasserier med sexuella anspelningar.

– Det har varit vissa situationer som har varit väldigt, väldigt tuffa. Jag tycker det är mycket tråkigt att vi inte kan respektera varandras åsikter i samhället.

Hör Cecilia Bladh in Zito berätta om de hot och trakasserier hon utsatts för. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.