Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kommunalrådet fick en förmånsbil – revisorer har startat en granskning

Uppdaterad
Publicerad

När kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) upprepade gånger fått sin privata bil saboterad tog kommunstyrelsens arbetsutskott beslutet att hon ska få en förmånsbil, en tjäntebil som även kan användas privat. Beslutet protokollfördes aldrig.

– Vi har inlett en granskning. Jag kan inte säga mer än så, säger Karin Gullberg (SPI), ordförande i kommunrevisionen i Hörby.

För ett år sedan diskuterade kommunstyrelsens arbetsutskott hur de skulle förbättra tryggheten och höja säkerheten för deras högsta politiker, kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD).

– Vi tog ett gemensamt beslut att jag skulle få en förmånsbil. Beslutet togs med stöd av kommundirektör och HR-chef, säger Cecilia Bladh in Zito.

Beslutet protokollfördes aldrig, vilket Skånska dagbladet, varit först med att rapportera om.

– Felet vi gjorde var kanske att vi inte protokollförde beslutet men det kunde vi inte för då hade det blivit offentligt vilken bil jag kör och då hade hela saken fallit, säger Cecilia Bladh in Zito.

Grovt sabotage av privatbil

Bakgrunden till beslutet är, enligt Cecilia Bladh in Zito, att hennes privata bil flera gånger blivit utsatt för sabotage som kunde äventyra hennes säkerhet och hon gav sig ut på vägarna.

– De har ju satt skruvar och spikar i däcken på min bil som har slutat med att jag sälja den för polisen kan inte garantera min säkerhet.

Men hade du inte kunnat lösa det med att ha olika hyrbilar eller ha en leasingbil i någon annans namn?

– Det hade jag kanske kunnat göra men jag har den roll jag har och jag arbetar för kommunen och det är ingen förmån för mig ekonomiskt att ha den här bilen. Det är precis tvärtom. Det är dyrare.

Har du funderat på att ni bryter mot offentligthetsprincipen när inte protokollförde beslutet?

– Nej, det har jag inte. Det handlar om min säkerhet och vi hade gjort samma sak för en annan politiker eller tjänsteman som varit utsatt.

Policy för bilförmån i Hörby kommun:

Endast förvaltningschef, ekonomichef och personalchef är berättigade till bilförmån. Enligt gällande policy har inte förtroendevalda rätt till bilförmån

”Syftet med denna policy är att reglera beslutsordning, ansvarsfördelning och villkor för bilförmån i Hörby kommun. Policyn anvisar även villkor och regler för hur förmånsbilen skall beviljas, användas och avvecklas.”

Källa: Hörby kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.