Mer än en fjärdedel av de vårdanställda har utsatts för våld på arbetsplatsen, det visar en undersökning som Vårdförbundet beställt. Foto: TT/Vårdförbundet

Hot och våld mot vårdpersonalen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Muntliga hot och fysiskt våld mot vårdpersonal har ökat sedan 2018, det visar en undersökning från Novus som Vårdförbundet har beställt. Nära hälften har blivit hotade och mer än en fjärdedel har utsatts för våld.

– Från vårdförbundets sida jobbar vi väldigt mycket gentemot våra skyddsombud som finns ute på arbetsplatserna. Det handlar om att man tillsammans med arbetsgivaren gör riskbedömningar och gör upp handlingsplaner, säger Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Hur tycker ni att arbetsgivarens respons är?

– Det ser väldigt olika ut, en del är väldigt duktiga och tillmötesgående och man hittar många bra lösningar. Sen när det gäller andra, kostar det lite pengar så är det inte helt ovanligt att man får kalla handen, säger hon.

Regionen: ”Ökat hot och våld”

Undersökningen grundar sig på 1066 webbintervjuer som Novus gjort med Vårdförbundets medlemmar. Av de tillfrågade svarade 44 procent att de någon gång hade blivit hotade på jobbet, 27 procent uppgav att de blivit utsatta för våld.

– Tyvärr ser även vi en tendens till ökat hot och våld gentemot vår personal. När en medarbetare är utsatt för hot eller våld stöttar närmaste chef med nödvändiga åtgärder, säger Nicklas Karlsson, säkerhetsstrateg på Region Skånes förvaltning för psykiatri och habilitering, i en skriftlig kommentar.

Kan få skyddsvakt

Enligt honom kan det till exempel handla om juridisk rådgivning och stödjande samtal via företagshälsovården. Vid allvarligare fall kan den som hotas få ett personligt larm eller en skyddsvakt.

Nicklas Karlsson berättar att de utbildar all personal i TERMA, terapeutiskt möte med aggression, en metod för att förebygga och bemöta hot och våld i vården. Syftet är att skapa en miljö som fungerar på bästa möjliga sätt, både för patienterna och personalen.

Jämförelse med 2018

Hot

2018 uppgav 36% att muntliga hot förekommer minst en gång per år på arbetsplatsen. I årets undersökning var den siffran 41%.

Våld

2018 uppgav 18% att fysiskt våld förekommer minst en gång per år på arbetsplatsen. I år var den siffran 20%.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.