Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Hovrätten skärper straff för förskolepedofil

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten höjde i dag fängelsestraffet för den så kallade förskolepedofilen i Kristianstad till sju års fängelse. Tingsrätten dömde 40-åringen till sex och ett halvt års fängelse men åklagaren hade yrkat på tio år.

Åklagaren menade att tio års fängelse är en rimlig påföljd, när rättegången mot förskolepedofilen i Kristianstad startade i hovrätten den 8 februari.

Men rätten skriver i sin dom att brottslighetens straffvärde motsvarar åtta års fängelse, det vill säga ett högre straff än vad tingsrätten kom fram till. Hovrätten delar dock tingsrättens bedömning kring att förmildrande omständigheter ska sänka straffet med ett år, och landar därmed i en dom på sju års fängelse. De syftar då på att mannen varit samarbetsvillig under polisutredningen.

Förskolepedofilen i Kristianstad

Avslöjad på High Chaparral

Den 40-årige mannen, som arbetat på 32 förskolor i Kristianstad, döms för grova våldtäkter och grova sexuella övergrepp mot barn, barnpornografibrott, kränkade fotografering och sexuellt övergrepp mot barn. Mannen har erkänt gärningarna, som skett under 2014 och 2015.

Det var när mannen i samband med att han jobbade på High Chaparral i Småland och tafsade på en tioårig flicka som övergreppshärvan nystades upp. Polisen hittade 300 barntrosor i mannens hem när de gjorde en husrannsakan. De barn som usattes för övergrepp var mellan ett och tre år gamla.

Mannen erkände allt och dömdes av Kristianstads tingsrätt till sex och ett halvt års fängelse. Tingsrätten ansåg att straffvärdet egentligen var sju och ett halvt års fängelse, men straffet kortades med ett år eftersom barnskötaren varit samarbetsvillig under polisutredningen.

Bytte advokat

I tingsrätten försvarades 40-åringen av Esbjörn Svensson. Men i hovrätten företräddes han av en ny advokat: Christina Daveus. Det var 40-åringen som efter tingsrättsförhandlingen begärde att få en ny advokat.

– Vi tycker att tingsrätten har gjort en riktigt bedömning, sa hon innan hovrättens dom föll och hänvisar till tidigare fall.

Men chefsåklagaren Pär Andersson  ansåg att det straffet var för kort och överklagade till hovrätten över Skåne och Blekinge, som i dag alltså skärpte straffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolepedofilen i Kristianstad

Mer i ämnet