Hovrätten över Skåne och Blekinge sänker straffen för en 54-årig man som dömts för grova sexualbrott mot en kvinna i Kristianstad. Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten sänker straffet för sexbrottsling till elva års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för den 54-årige man i Kristianstad som tidigare dömts till 17 års fängelse för flera grova våldtäker.

Det var i februari i år som mannen dömdes i Kristianstads tingrätt till 17 års fängelse för grov våldtäkt, människohandel och grov kvinnofridskränkning. Brotten ägde rum både i mannens bostad i Kristianstad, men även i Berlin där han sålde kvinnan till andra män. 

– Hovrätten ser allvarligt på de brott som mannen döms för men straffvärdet är lägre än vad tingsrätten kommit fram till, säger hovrättsrådet Katarina Persson i ett pressmeddelande.

Hon tillägger:

– Som jämförelse kan nämnas att Högsta domstolen dömde ut tolv års fängelse i ett mål som bland annat avsåg omkring 100 fall av grov våldtäkt mot barn begångna under nästan fem års tid.

Överklagade domen

Mannen, valde att överklaga tingsrättens dom och säger, via sin advokat till SVT Nyheter, att han är nöjd med utfallet i hovrätten.

– Elva år är ett långt straff, men min klient är nöjd med att hovrätten sänkte det från 17 år, säger 54-åringens advokat Per Swahn.

Mannen ska betala 575 000 kronor i skadestånd till målsäganden. Han ska vara häktad tills fängelsestraffet får verkställas.

2005 dömdes 54-åringen till 14 års fängelse för liknande brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.