Hovrätten skärpte på måndagen fängelsestraffet för den 37-åring som i fjol mördade en hemlös man i Malmö. Straffet höjs från 13 till 14 år. Foto: Mikael Nilsson

Hovrätten skärper straffet för mordet på hemlös

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet för den 37-årige man som dömts för mordet på en hemlös i Malmö. 37-åringen döms till 14 års fängelse – en höjning med två månader jämfört med tingsrättens dom.

Den 45-årige hemlöse mannen dog till följd av knivskador i ryggen vid Möllevångstorget i Malmö förra året.

DNA på kläderna

På hans hand och byxor hittades 37-åringens DNA. Genom att spåra hur 37-åringen rört sig via telefonens positioner, har det kunnat fastställas att han befann sig på samma plats, en hundrastgård, vid samma tidpunkt som den hemlöse mannen blev mördad. Hans och offrets DNA har även hittats på mordkniven.

Nekar till brott

Mannen har hela tiden nekat till brott. Eftersom en rättspsykiatrisk undersökning visade att 37-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet, dömdes han i tingsrätten till fängelse i 13 år och tio månader och därefter utvisning. Han dömdes även för sexuellt ofredande och olaga hot.

Höjer med två månader

Både åklagaren och den morddömde överklagades tingsrättsdomen till Hovrätten för Skåne och Blekinge, som på måndagen höjde fängelsestraffet med två månader till 14 års fängelse. I övrigt gäller tingsrättens dom, som hovrätten anser är väl underbyggd.

Kammaråklagare Fredrik Jönsson säger till SVT Nyheter att han inte tänker överklaga domen. 

– Enligt Högsta Domstolen ligger normalstraffet för mord på 14 år, när det saknas försvårande eller förmildrande omständigheter. Jag tyckte att han borde dömas till 16 år, eftersom han återfallit i våldsbrott flera gånger. Men jag tänker inte överklaga.

Enligt Fredrik Jönsson skulle 37-åringen redan ha varit utvisad för ett annat brott, när han begick mordet. Anledningen till att utvisningen inte gått att genomföra, är att han är statslös och att mottagarlandet Kuwait därför inte velat ta emot honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.