En av bröderna sköts av polis. Foto: Mikael Nilsson

Hovrätten skärper straffet för våldtäktsdömda bröder

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet för de bröder som bland annat dömts för att ha våldtagit och hållit en kvinna fången i närmare sjutton timmar i en källare i Malmö.

– Det är fråga om mycket allvarliga brott. Hovrätten anser att straffvärdet för brotten är högre än vad tingsrätten kommit fram till och skärper därför fängelsestraffen för alla gärningsmännen, säger rättens ordförande hovrättsrådet Katarina Rikte i ett pressmeddelande.

I tingsrätten dömdes bröderna för människorov, grov våldtäkt och försök till utpressning. Straffet blev fängelse på sju år och tre månader för den äldre brodern och tre år och tre månader för den yngre. De skulle också utvisas och betala mellan 155.000 och 275.000 kronor i skadestånd till sina offer.

Hovrätten skärper straffet för den äldre brodern till nio år och för den yngre brodern till fyra år och sex månader. De utvisas också med förbud att återvända till Sverige före år 2032. Skadeståndet blir detsamma som tingsrättens.

Låste in kvinna i soprum

Ett av fallen som männen dömts för handlar om en våldtäkt mot en kvinna i ett soprum i april förra året. Männen hade stämt träff med kvinnan och när de sågs misshandlade henne och låste in henne i ett soprum. Där band de henne till händer och fötter, hotade henne och våldtog henne flera gånger under sjutton timmar.

Efter det kontaktade de hennes väninna och försökte pressa henne på pengar. Väninnan larmade polisen som fritog kvinnnan och grep bröderna. I samband med det skottskadades den äldre brodern.

Våldtog sovande kvinna

Storebrodern ska vi ett annat tillfälle ha kidnappat och våldtagit en kvinna i en bil.

Den yngre brodern ska också, tillsammans med en 23-årig man, ha våldtagit en kvinna som låg och sov i en lägenhet i Malmö. Även den mannen får sitt straff skärpt från fyra år och sex månader till fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.