• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Här söker reportern Janne Josefsson upp läkaren Rafik Abu-Ramadan 2007 – efter avslöjande om brutala omskärelser och förfalskade intyg. Foto: SVT

Hovrätten skärper straff för sexbrottsdömde läkaren Rafik Abu-Ramadan

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten ändrar tingsrättens dom mot läkaren Rafik Abu-Ramadan som dömdes till fängelse för sexuella övergrepp på en vårdcentral i Malmö. Han dömdes till nio månaders fängelse i tingsrätten, och hovrätten har beslutat att förlänga fängelsestraffet till ett år.

I december 2022 dömdes läkaren Rafik Abu-Ramadan till nio månaders fängelse för sexuella övergrepp mot två unga kvinnor som han tagit emot som patienter på en privat vårdcentral i Malmö. 

Hovrätten anser att Rafik Abu-Ramadan på ett så allvarligt sätt har missbrukat sitt förtroende som läkare att straffvärdet är högre än vad tingsrätten funnit. Hovrätten förlänger därför fängelsestraffet till ett år.

Läkarlegitimation drogs in tillfälligt

Flera månader efter domen i Malmö tingsrätt beslutade Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd (HSAN) att tillfälligt dra in läkarens läkarlegitimation, efter ett yrkande från Inspektionen för vård och omsorg. 

Rafik Abu-Ramadan har förnekat gärningarna. SVT Nyheter Skåne har sökt läkarens advokat.

”Känsla av upprättelse”

Kvinnornas målsägandebiträde Marit Häljebo skriver i en kommentar till domen:

”Det glädjer mig att hovrätten särskilt beaktat att den tilltalade har missbrukat sitt förtroende som läkare och att hovrätten därmed bedömt att straffvärdet är högre än vad tingsrätten kommit fram till. Det innebär en stor känsla av lättnad och upprättelse för mina klienter. ”

Här kan du se hela programmet om läkaren Rafik Abu-Ramadan i SVT:s Uppdrag granskning.

Se tidigare inslag om läkaren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här söker reportern Janne Josefsson upp läkaren Rafik Abu-Ramadan 2007 – efter avslöjande om brutala omskärelser och förfalskade intyg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.