Kristianstads FF-spelare blir utvisad efter att ha slagit till en Halmiaspelare. Foto: Polisens förundersökning

Bakgrund: Dagens hovrättsdom är unik

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom hovrättens fällande dom i fallet där sex män stod åtalade för matchfixning. Tingsrätten friade samtliga åtalade. Dagens dom är unik.

Under hovrättsförhandlingarna har åklagare Johan Lindmark lagt fram ny bevisning i form av analyser av mobiltelefoner. Analyserna, menar åklagaren, visar att flera av de misstänkta var i Kristianstad samtidigt vid flera tillfällen. Då ska möten ha ägt rum som gick ut på att tre spelare i Kristianstads FF mutades och hotades av en annan fotbollsspelare och två så kallade ”storspelare” att påverka matcher.

Åklagarsidans bevisning bygger i stort på vittnesmålet från en av fotbollsspelarna, en nu 24-årig man, som själv medverkade till matchfixning och som i juni förra året gick till polisen.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Unikt fall

Fallet är unikt just med tanke på att en av fotbollsspelarna har erkänt att han har medverkat i läggmatcher. Kristianstads tingsrätt tyckte däremot inte att mannens vittnesmål räckte som bevisning och friade därför honom och de andra fem åtalade i sin dom i oktober förra året.

–Tingsrättsdomen var ett bakslag. En fällande dom i hovrätten skulle betyda mycket, inte minst för oss som är ute i klubbarna och pratar om vikten i att träda fram och berätta när man utsätts för påtryckningar, säger Johan Claesson, Riksidrottsförbundets samordnare i matchfixningsfrågor.

Vill se lagändring

De åtalade KFF-spelarna ska ha tagit emot mutor för att fixa spelresultat som de två storspelarna beställde. Den ene storspelaren, en man från Växjö, har enligt sin advokat spelat för 55 miljoner kronor på ett och ett halvt år. Han är tidigare dömd till fängelse i Norge för matchfixning. Den andre storspelaren, som är från Landskrona, hade 1 600 kvitton från olika spelbolag i sitt hem när polisen gjorde en husrannsakan där.

Att de två storspelarna döms är av extra vikt, menar Johan Claesson på Riksidrottsförbundet.

–Tidigare har bara de aktiva blivit straffade. Det är viktigt att de som finns utanför idrotten också blir dömda.

Riksidrottsförbundet vill se ett införande av ett särskilt matchfixningsbrott i lagen. Något sådant finns inte i nuläget – istället är det mutor eller hot i samband med matchfixning som legat till grund för de fällande domarna hittills.

Gick till polisen

Det hovrätten hade att ta ställning till inför dagens dom är om de sex åtalade gjort sin skyldiga till matchfixning under några av Kristianstad FF:s matcher i herrfotbollens division ett under 2013 och 2014.

I en match ska KFF-spelarna ha mutats för att förlora men ”misslyckades” och vann och tvingades därför betala 50 000 kronor vardera till de två åtalade storspelarna. I annan en match ska spelarna ha mutats att släppa in många mål i andra halvlek. I en match mot Norrby från Borås ska den spelare som nu har erkänt uppmanats att orsaka en straff för motståndarlaget och själv bli utvisad – något han lyckades han med.

I juni i förra året hade den spelare som erkänt slutat med fotboll. Då blev han kontaktad av en av storspelarna, och de träffades i Kristianstad. Mötet dokumenterades av polisen och dagen därpå gick den före detta KFF-spelaren till polisen.

Åklagaren yrkade på fängelse för alla inblandade, förutom för 24-åringen som erkänt matchfixning. Han bör få ett mildare straff och dömas till samhällstjänst.

De sex inblandade

Växjöbo. Misstänkt för givande av muta, utpressning, två fall av olaga tvång samt försök till utpressning. Friad av tingsrätten.

Landskronabo. Misstänkt för utpressning, försök till utpressning och två fall av olaga tvång. Friad av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Misstänkt för att ha tagit emot muta. Friad av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta. Friad av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta. Friad av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Dömd i Göta hovrätt för mutbrott för att ha försökt påverka resultat i superettan mellan IFK Värnamo och GAIS. Misstänkt för grovt givande av muta. Friad av tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet