Enligt grundskoledirektören kommer alla elever att få plats på någon annan av kommunens skolor. Foto: TT

Humfryskolan i Malmö tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Humfryskolan i Malmö stänger och ett hundratal elever har ingen skola i höst. I måndags skickade skolan ut ett mejl till alla föräldrar och elever med besked om att de skulle förbereda sig och söka andra skolor inför nästa termin.

– Det ser tyvärr ut så att vi lägger ner, säger delägaren Per Sköld.

Enligt Malmö Stad har skolan länge haft ett så kallat tidsbegränsat bygglov för att förbättra saker som inte uppfyller kraven för att få bedriva skolverksamhet. Bland annat är skolgården för liten för de 112 eleverna.

– Vi bedömer att platsen inte är lämplig för en grundskola, säger Christer Larsson som är stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

Han menar att kommunen under lång tid har försökt hjälpa skolan vidare på många sätt genom att presentera alternativ som skulle kunna fungera och föreslå andra platser för skolan men att det nu inte går att ge mer tid för att åtgärda bristerna.

Sagt upp kontrakten till sista augusti

Humfryskolan är en 6-9 skola med estetisk inriktning. Riktlinjerna för en skolgård är att varje elev ska ha 15 kvadratmeter men enligt Stadsbyggnadskontoret har Humfryskolan bara 4-5 kvadratmeter per elev.

Men det är inte bara det som är problemet, säger Christer Larsson.

– Vi har ansträngt oss för att hitta lösningar men helhetsbedömningen är att det inte går att fortsätta med skolan så som den är nu i väntan på en förändring som aldrig kommer, säger han.

Just nu går 112 elever där av dem så är 82 utan skola i höst och ytterligare en klass med sexor finns i kön för att börja. Men nu blir det inte så. Fastighetsägaren Castellum har sagt upp kontrakten till den sista augusti, berättar Per Sköld.

På torsdag är elever, lärare och föräldrar inbjudna till ett föräldramöte för att få information och svar på frågor av ägarna.

– Vi vill ju ge alla en så god chans som möjligt att ordna en annan skolplats till höstterminen, säger Per Sköld.

Många förtvivlade

Enligt honom informerades alla redan i mars om läget och att det kunde sluta så här. Han berättar att ägarna försökt klara upp situationen under lång tid men att alla spår fallit. Det finns fortfarande ideér på hur allt kan lösa sig men inga av dem kommer att hinna vara på plats innan hösten.

– Jag förstår att kommunen tycker att vi haft lång tid på oss men vi har inte nått fram och nu är det skarpt läge – där är vi nu, säger Per Sköld.

Sedan skolan skickade ut informationen om att skolan måste stänga har många hört av sig och kuratorn Marie Ranshede berättar att flera föräldrar och elever hört av sig och varit förtvivlade över att skolan ska stänga.

Henning Pettersson är lärare på skolan och han är bekymrade för sina elever.

– Många av eleverna här har sökt sig hit för att de inte riktigt har hittat sin plats på andra skolor men här har de hittat hem, säger han.

Grundskoledirektören Anders Malmquist, säger att alla elever kommer att få plats på någon av kommunens skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.