I helgen tränade Åsa Söderberg och jaktcockern Hassel i Mönsterås, där det nyligen varit en skogsbrand. Foto: Åsa Söderberg

Hunden Hassel från Vollsjö ska stoppa spridningen av skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Efter en skogsbrand kan glöd som finns kvar under marken leda till att branden får fart igen. Åtta världsunika hundar tränats för att sniffa upp glöden så att den kan släckas. Hassel från Vollsjö är en av dem.

Åtta svenska hundar, är de första i världen som tränats för att bekämpa skogsbränder. Malin Kyllesjö och Martin Johnsson, som tränat hundarna, har fått förfrågningar och uppdrag att utbilda hundar i Kanada och USA.

– Vi är först i världen. Vilket jag kan tycka är ganska märkligt, med tanke på att Kanada, USA och Australien har sådana fruktansvärda bränder. Att inte någon har kläckt den här lilla tanken förut, säger Åsa Söderberg, hundförare och matte till jaktcockern Hassel.

Ville göra en insats

Åsa Söderberg skaffade Hassel under sommaren 2018, samma sommar som stora skogsbränder härjade i Norrland.

– Jag satt hemma i trädgården med Hassel i knät och lyssnade och kände ganska stor förtvivlan över att inte kunna göra någon insats, säger hon.

Ett halvår senare fick Åsa möjlighet att utbilda Hassel till skogsbrandhund, och tackade ja.

Stolta pionjärer

Efter ett års träning, där han bland annat fick lära sig att markera och sitta stilla långa stunder, blev Hassel en av åtta certifierade skogsbrandhundar i världen.

– Det är inte utan en viss stolthet som vi är pionjärer på området, säger Åsa Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.