Dyrare mat för äldre i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Så mycket kostar det för kommunen att förse kylda matlådor till de äldre i Trelleborg. Nu riskerar avgiften för maten att höjas kraftigt.

I Gröningen – ett storkök i Anderslöv – tillagas den mat till de drygt 170 äldre som har lagad mat som bistånd genom kommunen. Redan klockan sju på morgonen är kockarna Carl Keidong, Monika Pedersen och Andreas Göransson på plats för att hinna med dagens två olika rätter: fläsk med potatis och löksås samt grönsakssoppa.

– Vi får fläsket färdigskivat och det steker vi, såsen gör vi själva, potatisen och morötterna får vi färdigskalade och de sköljer vi och kokar i ugnen, säger Monika Pedersen.

Äldrematen i Skåne

Maten läggs därefter upp i trepacksformar för att ”det ska mer aptitigt ut”, förklarar Carl Keidong. Portionsförpackningarna plastas in och ställs för att svalna i tre timmar. För att behålla näringen och smaken gäller det att kyla ner rätten så snabbt som möjligt.

Finns det några rätter ni inte kan göra?

– Till exempel potatismos för den klarar inte bakteriekulturen. Det är också svårt att packa i så här små plastlådor om det är mycket ben, säger Carl Keidong.

Lång transportsträcka – torftig smak

Det här köket har stått för produktionen sedan i maj. Innan dess transporterades matlådorna 60 mil från en fabrik i Sala. Men den långa transportsträckan och torftig smak på maten förändrades den maten ansågs torftig och slopades.

Fördelen med den nya lösningen är att det är lättare att ha insyn i produktionen, enligt äldreomsorgschefen Kenneth Johansson

– Närheten och den lilla produktionen ger förhoppningsvis bättre kvalitet och vi har lättare för att föra en dialog. Det är en stor fördel. Det är svårare när man har en stor leverantör.

Den stora nackdelen är att det blivit dyrare, enligt Johansson. Kommunens kostnad för en portion har ökat från 42 till 100 kronor sen tillagningen flyttade hit. Numera levereras nämligen lådorna tre gånger i veckan istället för en. Maten håller inte lika länge.

Distributionen är dyr

Enligt kostchefen Ulrika Arnell är kostnaden för själva maten och matlagningen, utan distributionen, 70 kronor per portion.

-  Sala är en industri som lagar tusentals portioner i slutna kylsystem varje dag. Den möjligheten har inte vi.

Hittills har kommunen stått för de ökade kostnaderna, men nu föreslår servicenämnden att avgiften för matlådorna ska höjas med 30 procent. Det kommer dock inte att röra alla äldre.

– Så som förslaget ser ut kommer man att baka in det i det högkostnadsskydd som finns. De personer som har mycket hemtjänst kommer inte att bli drabbade, säger Kenneth Johansson.

Maj-Britt Persson är positiv till en höjning.

– Ja, jag betalar gärna några kronor till och får den mer smakfull, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldrematen i Skåne

Mer i ämnet