Efter månader på distans – 200 gymnasister i Lund riskerar underkända betyg

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan i höstas fick samtliga elever på måndagen komma till Lunds gymnasieskolor. Distansundervisningen har lett till att studieresultaten rasat för många avgångselever. Kommunen har räknat på effekterna och kommit fram till att 200 elever riskerar att gå ut gymnasiet utan fullständiga betyg.

– Vi gjorde en uppskattning att om vi hade fortsatt med närundervisning med en tredjedel och övriga på distans, så hade ett par hundra elever i avgångsklasserna riskerat att inte få betyg så att de klarar sin examen, säger skoldirektör Stefan Norrestam.

Runt 2 500 elever tar om drygt en månaden studenten vid Lunds kommunala skolor. Närmare tio procent av dem riskerar att inte få godkända betyg.

– Man har tappat motivation. En del har inte orkat fullfölja såsom man hade ambition att göra, säger Stefan Norrestam.

Svårt beslut att fatta

Beslutet att låta samtliga elever vistas i gymnasieskolorna togs efter samråd med Skånes smittskydd. Det var inget enkelt beslut, enligt skoldirektören, när smittan samtidigt sprids på skolorna. På måndagen var fyra klasser hemskickade efter att elever insjuknat i covid-19.

– För majoriteten är det undervisning på skolan som ger bästa resultat. Sen måste vi hela tiden påtala att har man symptom så ska man stanna hemma. Det är jätteviktigt, säger Stefan Norrestam.

En del elever kommer att få förlänga skoltiden i sommar för att kunna läsa upp slutbetyg. Dessutom kommer de att erbjudas extra stöd.

Bland eleverna råder det delade meningar om att samtliga elever ska vara i skolan samtidigt. I klippet hör du flera röster från elever på Spyken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.