Visa alla (4)
Visa alla (4)

Regnoväder orsakade kaos i Skåne

Uppdaterad
Publicerad
Kraftiga skyfall vållade trafikkaos, översvämningar och elavbrott i Skåne. I synnerhet Malmö drabbades hårt.

Larmnumret 112 blev mer eller mindre blockerat av alla inkommande samtal och människor tvingades lämna sina bilar simmandes.

Prognosen för måndagen är att regnet upphör – men det kan dröja innan allt vatten rinner undan.

– Det blir stora problem för dem som tar bilen på måndagsmorgonen och vi uppmanar alla att planera resan och lyssna på trafikinformationen. Det gäller både i Malmö och för dem som åker till och från Danmark, sade Nils Norling, pressinformatör vid Skånepolisen på söndagskvällen.

Flera vägar är avstängda eller har mycket begränsad framkomlighet, bland annat E6 vid Vellinge och ringvägarna runt Malmö. Tågtrafiken mellan Hyllie och Ystad är inställd fram till måndag klockan nio, rapporterar Trafikverket. Inställda tåg ersätts av buss.

Tusentals strömlösa

All godstrafik till och från Danmark stoppades. Orsaken var översvämningen vid Svågertorp. Även den trafiken beräknas kunna återupptas först på måndagen.

Det föll totalt 100 millimeter regn lokalt i Malmö på 24 timmar.  Det är dubbelt så mycket som normalt under hela augusti månad. SMHI utfärdade en klass 1-varning för rikligt regn för Skåne län undantaget Österlen.

– Det är mycket. Man kan säga att det är så mycket som annars brukar komma under en hel månad, sade meterolog Linnea Rehn på SMHI.

Flera tusen elkunder drabbades av strömavbrott på grund av ovädret. Elbolaget Eon uppgav på sin hemsida att närmare 3.000 hushåll var strömlösa under dagen, främst i centrala Malmö.

Boende evakuerades

Kvällsposten skrev att flera personer har fått evakueras från sina bostäder.

På bland annat på Gånglåtsvägen och Norra Gulsparvsgatan fick personer som inte kunde ta sig ut på egen hand evakueras av räddningstjänsten.

– Flera boende har haft vatten upp till fönsterbläcket, säger Niklas Fernström, styrkeledare vid räddningstjänsten, till tidningen.

En kvinna i Malmö berättade för sydsvenskan.se att hon varit nära att drunkna i en hiss.

Bussar fast i vattnet

Stadsbussarna i Malmö stod stilla sedan många fastnat och två bussar fastnade i vattenmassorna i Malmö och passagerarna tvingades evakuera. Busschauffören och fem passagerare räddades ur bussen genom att brandkåren krossade ett fönster och tog ut dem den vägen.

– Det är stora problem i Malmö och runt Malmö på ringvägarna, speciellt under järnvägsbroar och viadukter. På en del ställen står bilar med vatten upp till taket, sade Stephan Söderholm på Skånepolisen.

Två vuxna och ett barn satt fast i en bil där dörrarna gick i baklås, och vatten började strömma in, skrev polisen på sin sajt. I en annan vattensamling stod en bil med två personer på taket som hade svårigheter att ta sig därifrån.

– Vi fick vada ut för att hjälpa ett äldre par och sedan skjutsade vi hem dem, säger Stephan Söderholm till SVT.

Hårt tryck på larmnummer 112

Larmnummer 112 var mer eller mindre blockerat av alla inkommande samtal.

– Vi hade ett jättehårt tryck på 112 just när det gäller Skåne beroende på regnovädret, vilket ju påverkar våra svarstider negativt, sade Ronald Krantz, pressjour på SOS Alarm.

Räddningstjänsten gick ut med ett myndighetsmeddelande där de bad allmänheten att bara ringa 112 vid allvarlig fara för liv och egendom, och man hänvisade i övrigt till försäkringsbolag. Vid frågor om hur man ska bete sig ska man ringa informationsnumret 113 13.

– Det är allvarligt när svarstiderna ökar. Någonstans bland de som är drabbade av ovädret, vilket kan vara nog så obehagligt, så kan det finnas någon som är svårt sjuk, sade Krantz.

Inga rapporter om skadade

Vädret orsakade även en brand i Klagshamn under morgonen.

– Det är en fullt utvecklad brand i en verkstadslokal, förmodligen orsakad av ett blixtnedslag. Det är inga personskador, och det verkar som att det börjat lugna ned sig nu, sade Stephan Söderholm.

Trots söndagens extrema väderförhållanden har inga personer kommit till skada.

– Inga personskador har rapporterats in till oss i alla fall, sade Stephan Söderholm.

– Men det är ju inte kallt ute och människor har i de allra flesta fall själva lyckats ta sig ut ur sina fordon trots vattenmängderna, även om en del fått simma ut ur sina bilar.

Du som drabbats

Visa

Den som drabbats av översvämningarna kan läsa mer på Räddningstjänsten Syds webbplats.

Där finns bland annat råd till den som riskerar att få sin källare översvämmad:

•  Ta bort värdefulla eller känsliga föremål från källaren. 
•  Förbered med att ha tunga tättslutande föremål till exempel sandsäckar som kan läggas över golvbrunnar samt toalettstolar i källarplanet. 
•  Bor du inom område med stor risk för översvämning bör du köpa en egen dränkbar pump för tömning av källaren. 
•  Bryt strömmen vid översvämning i källaren på grund av att vattnet kan bli strömförande. Se dock till att eventuella dräneringspumpar inte stannar. 
•  Rensa brunnar, lövsilar och hängrännor på din fastighet för att undvika stora vattensamlingar runt huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaos i Skåne

Mer i ämnet