Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tullverket ser att hundsmuggling blivit alltmer intressant för kriminella och att köparna är beredda att chansa. Valparna kan vara allvarligt sjuka i exempelvis rabies men har fått falska vaccinpass. Foto: Tullverket

Kriminella tjänar miljonbelopp på hundsmuggling

Uppdaterad
Publicerad

På senare år har smugglingen av hundar gått från ett fåtal fall till organiserad brottslighet – där flest upptäckts i Skåne. Det visar en ny rapport från Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Tullen.

Tullverket har aldrig stoppat så många hundar som förra året. Totalt rör det sig om 523 stycken varav de flesta upptäckts vid gränserna i södra Sverige. En anledning till uppsvinget är att fler velat köpa hund under pandemin vilket gjort att efterfrågan skenat.

I en ny rapport från Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Tullen nämns tre aktörer som sysslar med hundsmuggling, nämligen privatpersoner, ideella föreningar och personer med koppling till organiserad brottslighet.

– Det märks att folk insett att det går att tjäna pengar på det här. Då är det organiserad brottslighet som tar hand om det och organiserar inköpen, transporten och sedan försäljningen i Sverige, säger Jonas Karlsson som är sakkunnig på Tullverket.

I klippet får du höra mer om varför personer med koppling till organiserad brottslighet gett sig in i hundsmugglingsvärlden.

Omsätter miljonbelopp

Hur mycket hundsmugglingen omsätter är oklart men enligt Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist på ekobrottsmyndigehten, handlar det om miljonbelopp.

-Vi vet att det är mycket pengar i hundvalpar. Priset på dem har också ökat och man kan sälja dem ganska dyrt.

Förslag för att förebygga smugglingen

Den största oron från myndigheternas sida är att valparna kan bära på rabies och därmed kan smitta djur och människor i Sverige. Rapporten tar upp flera förslag på hur man ska kunna förebygga och bekämpa hundsmugglingen.

Bland annat vill man att Tullverket, Jordbruksverket och länsstyrelserna ska ha en bättre samverkan för att kunna byta information sinsemellan utan sekretesshinder. Det bör även skapas ett heltäckande register för hundar så att man kan spåra dem från födsel eller import fram till nuvarande ägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.