Ronny Öhman, huvudskyddsombud på SUS i Lund larmar om kraftiga biverkningar hos personalen av Astra Zenecas vaccin. Foto: Firas Razak/Fredrik Sandberg/TT

Huvudskyddsombud slår larm: ”Vårdpersonal blir sjuka av vaccinet”

Uppdaterad
Publicerad

Huvudskyddsombudet vid Skånes universitetssjukhus, Sus, slår larm om kraftiga biverkningar för personalen som fått Astra Zenecas vaccin.

– Hög feber, över 40 grader förekommer, muskelvärk och huvudvärk. Det kan sitta i både en och flera dagar, säger huvudskyddsombudet Ronny Öhman.

Sedan en vecka tillbaka pågår en massvaccinering av Regions Skånes sjukvårdspersonal. 35-40 procent av sjukvårdspersonalen har fått biverkningar av Astra Zenecas vaccin, enligt Ronny Öhman, huvudskyddsombud vid Sus.

Tar sprutan innan helg

På sjukhusområdet i Malmö köar personal för att få den första sprutan.

Coronavirus i Skåne

Sandra Andersson arbetar inom vuxenpsykiatrin i Trelleborg. Hon har hört om biverkningarna och därför valt att ta sprutan dagen före den lediga helgen.

– Så att mina kollegor inte behöver bli lidande av att jag behöver vara borta från jobbet, säger Sandra Andersson.

”Följa lagstiftningen”

Läkarförbundet kräver att personal som vaccineras och blir sängliggande slipper löneavdrag, men det går inte sjukhusledningen med på.

– Vi ser att vi måste följa lagstiftningen kring sjukskrivning, säger sjukhuschefen Björn Ekmehag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet