Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Svea hovrätts dom måste hyresgästen flytta genast. Foto: privat/ Firas Razak

Hyresgäst i Rosengård tvingas flytta för mögelskador i lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

En hyresgäst lämnade sin lägenhet i Rosengård utan tillsyn under nästan tio månader, och kom hem till mögeltäckta väggar och tak. Enligt Svea Hovrätt är han skyldig att genast flytta.

Hyresgästen förlorade sin lägenhet efter en dom i hyresnämnden men överklagade och fick bo kvar medan lägenheten totalrenoverades. Nu har Svea hovrätt avgjort målet. I veckan kom den slutgiltiga domen som innebär att hyresgästen måste flytta genast.

– Nu ska vi kommunicera med hyresgästen och se hur länge han får på sig att flytta, men givetvis ska vi behandla detta skyndsamt, säger Jenny Tebäck som är kommunikationschef på Rosengård fastigheter.

Vanvårdat lägenheten

Svea Hovrätt fastslår att lägenheten har vanvårdats och att hyresgästen har åsidosatt sin vårdplikt i samband med att lägenheten lämnades utan tillsyn under tio månader.

Även om hyresvärden fick rätt menar Jenny Tebäck att ingen är vinnare i målet.

– Det är en person som har blivit av med sitt hem. Men man har både rättigheter och skyldigheter som hyresgäst. I det här fallet har tillsynsuppdraget brustit, säger hon.

Hur påverkar det här hyresgästens chanser att få boende hos er i framtiden?

– Alla kan söka våra lägenheter via Boplats Syd. Men en del av sökandet är boendereferenser, och i det här läget är vi ingen god referens, säger Jenny Tebäck.

”Tillsynsplikten är inte förklarad”

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med hyresgästen, som känner sig ledsen och besviken efter domen och därför inte vill medverka.

Enligt hyresgästens juridiska ombud, Mirjam Aboujaefari Annersten, har Svea Hovrätt inte tagit hänsyn hyresgästens ålder, hälsotillstånd eller faktumet att coronapandemin hindrade honom från att återvända till Sverige.

– Hyresgästen hade inte heller anledning att anta att en skada av den här omfattningen skulle uppstå. Hovrätten har inte förklarat vad tillsynsplikten innebär, vilket är anmärkningsvärt. Ingen vet vad som orsakade mögelskadan, och ändå är det hyresgästen som blir hemlös, säger Mirjam Aboujaefari Annersten.

Se den mögelskadade lägenheten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer