Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästföreningen är glada över att boende slipper ytterligare höjning av hyran – ”Det är en vinst”. Foto: Arvid Grange/SVT

Ingen dubbelhöjning av hyran i Malmö – får tillbaka pengar nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen firar beskedet att det inte blir en andra höjning av hyran för tusentals hyresgäster i Malmö efter samtal med fastighetsbolagen Heimstaden, Victoriahem, Willhem och Trianon.

De fyra aktuella bostadsbolagen höjde hyran vid årsskiftet med 5 procent, men kom under våren med krav på ytterligare höjningar. Parterna har fört samtal om den andra höjningen, men enligt Hyresgästföreningen har inga regelrätta förhandlingar genomförts.

Hyresgästföreningen mobiliserade sig och demonstrerade mot den andra höjningen, och vägrade gå med på den. En del hyresgäster valde dock att betala höjningen, medan andra vägrade.

I ett pressmeddelande under tisdagsmorgonen meddelade Hyresgästföreningen att en överenskommelse nåtts som innebär att hyresgästerna i förlängningen slipper betala den andra höjningen av hyran.

Inte backat

Till nästa år är det de som valt att betala höjningen som får en lägre hyreshöjning.

Samtidigt tycker Heimstaden, ett av de fyra fastighetsbolagen, att förhandlingarna lett till missförstånd.

– Jag kan tycka det är lite komiskt hela den här resan. Det är ett missförstånd att vi backat från hyreshöjningen. De som har accepterat den här höjningen kommer få 1,75 procent lägre höjning nästa år, säger Patrik Hall, Heimstadens förhandlare.

– De tolkar det på sitt sätt och vi tolkar det på vårt sätt, säger Hyresgästföreningens regionordförande Håkan Björkenklev.

Se Håkan Björkenklevs lättnad efter förhandlingarna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.