Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om vad hyresgästerna anser om extrahöjningen i klippet ovan. Foto: SVT

Hyresgäster om krav på ytterligare höjda hyror: ”Katastrofalt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora bostadsbolag i Malmö har krävt en andra hyreshöjning för i år. SVT Nyheter Skåne har pratat med flera hyresgäster som är kritiska till beslutet.

– Det är katastrof att höja hyrorna en gång till, säger Johanna Printz, hyresgäst hos Heimstaden.

Kravet kommer från bostadsbolagen Heimstaden, Willhem, Trianon, Rosengårds fastigheter, Victoriahem och Kanslihuset och gäller nästan 15 000 lägenheter.

– Jag blev chockad av att höra att de funderar på att höja en gång till. Det blir svårare att betala hyran, det är redan dyrt som det är, säger hon.

Tove Samzelius är även hon hyresgäst hos Heimstaden. Hon är även forskare inom socialt arbete vid Malmö universitet.

– Vi ser en större andel barnfamiljer, som jag forskar på, som blir utestängda från bostadsmarknaden. Och det riskerar ju att bli ännu värre när hyrorna går upp ännu mer, säger hon.

”Hyresgäster drabbas hårdast”

Bostadsbolagen motiverar extrahöjningen med högre räntor, prishöjningar på material, reparationer och underhåll samt kraftigt höjda fjärrvärmepriser.

– De är ju också stora företag som har gått med väldigt mycket vinst de senaste åren. Och i slutändan är det hyresgästerna som drabbas hårdast då de generellt tillhör de som har lägst inkomster ofta i Sverige, säger Tove.

SVT har varit i kontakt med bostadsbolaget Heimstaden som avböjer att intervjuas och hänvisar till deras tidigare pressmeddelande:

”Med stor respekt för hur yrkandet kan upplevas, det är speciella tider för alla, så kan vi bara konstatera att ränteläget försämrats ytterligare och att vi måste agera på det. Får man inte täckning för den allmänna kostnadsutvecklingen så riskerar både underhåll och service att bli lidande – och det gynnar ingen”, säger Tom Rasmussen, Head of Negotiation and Asset Management Heimstaden, i pressmeddelandet.

Hör mer om vad hyresgästerna anser om extrahöjningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.