Showan Shattak i Malmö tingsrätt. Foto: Björn Lindgren/TT

Dom efter 8 mars-misshandeln faller i dag

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer skadades svårt natten efter demonstrationer på internationella kvinnodagen den 9 mars 2014. I dag faller domen mot två män, åtalade för mordförsök och misshandel.

De misshandlade hävdar att de oprovocerat blev attackerade. De två åtalade männen hävdar att det var de som blev angripna av ett maskerat gäng.

Enligt åtalet misshandlades och knivhöggs fyra personer, tre män och en kvinna, i närheten av Folkets park och Möllevångstorget i Malmö. Malmöprofilen Showan Shattak skadades så svårt att han låg i koma en period efter attacken och var nära att mista livet.

Mordförsök på Möllevången

Yrkar på fängelse i åtta år

En 32-åring åtalas för mordförsök på en man och grov misshandel av en kvinna. Dessutom åtalas han misstänkt för att tillsammans med en 29-årig man ha misshandlat Showan Shattak.

29-åringen är utöver misshandel även misstänkt för mordförsök på Showan Shattak och för misshandel. Åklagaren yrkar på fängelse för båda männen i minst åtta år för mordförsök och grov misshandel.

Teg i förhör

32-åringen, som varit aktiv i det nazistiska Svenskarnas parti, har tigit i alla polisförhör men under rättegången gav han sin bild av händelsen. Han sa under tingsrättsförhandlingarna att cirka 20 personer följde efter honom och hans kamrater, kastade flaskor och ropade ”nassesvin” och att han själv försökt försvara en kamrat.

– Jag hade min arbetskniv i fickan som jag tar fram. Sedan försöker folk dra i mig och slå mig. Jag träffar mannen med flaskan mot armen med min kniv som sedan flyger undan, berättade 32-åringen.

”Inga minnesbilder”

Den andre åtalade mannen sa under rättegången att han blev nedslagen och har inga minnesbilder av själva sammandrabbningen. Därför, menade han, kunde han inte svara på åklagarens fråga om det var han som satt på Showan Shattak och slog honom.

– Det kan ha varit jag, men det kan lika väl inte ha varit jag.

En av de målsägande sa i sitt vittnesmål under rättegången att han hörde hur flaskor krossades.

– En av dem säger till Showan: ”du ska dö”. De drar ner honom, en av dem sätter sig på honom och slår mot hans huvud, berättade han.

Rättegången dröjde

Shattak själv minns väldigt lite av händelsen. Han skadades svårt och genomgick en lång rad operationer för sina huvudskador.

– Jag fick ett slag mot huvudet och tappade glasögonen, då såg jag polisen som kom ridande.

Att förundersökningen tog så lång tid och att rättegången hölls först 28 månader efter händelsen berodde främst på att 32-åringen försvann utomlands precis efter sammandrabbningen. För att han inte ska avvika på nytt krävde åklagaren att han blir kvar i häktet fram tills tingsrättens dom. 29-åringen har också suttit häktad, men släpptes fri när rättegången avslutades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet