I tingsrätten dömdes nazisten till fängelse, men hovrätten friade med hänvisning till att 33-åringen agerat i nödvärn när han skadade två personer med en kniv. Foto: Björn Lindgren/TT

Friad för misshandel på Möllan – ersätts med 300.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Först dömdes 34-åringen – som har bakgrund i nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti – till tre års fängelse för grov misshandel vid en uppmärksammad händelse på Möllevången i Malmö. Men hovrätten friade, och nu beviljar justitiekanslern honom 300.000 kronor i skadestånd för tiden han suttit frihetsberövad, skriver Sydsvenskan.

Det var natten till den 9 mars 2014 som de två männen drabbade samman med fyra personer vid Möllevången i Malmö. Värst skadades Malmö FF-supportern Showan Shattak, som fick livshotande skador. Efter händelsen var 34-åringen internationellt efterlyst i nästan två år innan han kunde gripas i Ukraina och föras till Sverige.

I tingsrätten dömdes mannen till fängelse, men hovrätten friade med hänvisning till att 34-åringen agerat i nödvärn när han skadade två personer med en kniv. I stället dömdes en 30-årig man till fängelse i tre år för grov misshandel av Malmö FF-supportern.

Den som suttit anhållen eller häktad utan att bli dömd har i regel rätt till ersättning från staten – för lidande, förlorad arbetsförtjänst, intrång i näringsverksamhet samt utgifter. När misstankarna rör ett särskilt allvarligt brott kan ersättningen bli högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet