32-åringen under rättegången i Malmö tingsrätt. Foto: Björn Lindgren/TT

Tre års fängelse för Möllandådet

Uppdaterad
Publicerad

Den 32-årige nazist som stod åtalad för mordförsök i samband med attacken på Möllevångstorget i mars 2014 har nu dömts av Malmö tingsrätt till tre års fängelse för grov misshandel.

Den andra åtalade, en 29-årig man som stod åtalad för mordförsök på Malmö-profilen Showan Shattak, frikänns från alla anklagelser.

Enligt åtalet misshandlades och knivhöggs fyra personer, tre män och en kvinna, i närheten av Folkets park och Möllevångstorget i Malmö. Showan Shattak skadades så svårt att han låg i koma en period efter attacken och var nära att mista livet. Åklagaren yrkade på fängelse för båda männen i minst åtta år för mordförsök och grov misshandel.

Mordförsök på Möllevången

”Inte avsikt att döda”

Enligt dagens dom råder det inget tvivel om att 32-åringen hade för avsikt att skada målsägandena när han använde kniven mot dem. Däremot menar rätten att han inte att han hade för avsikt att döda dem. Enligt tingsrätten är det därför inte bevisat att han gjort sig skyldig till försök till mord. Han döms att betala 81.000 kronor respektive 125.000 kronor i skadestånd till de som utsattes för misshandeln.

Tingsrätten bedömer att åklagaren inte lyckats bevisa att 29-åringen slagit ned Showan Shattak eller tilldelat honom upprepade knytnävsslag. Enligt domen är det alltså inte bevisat att det är han som åsamkat Showan Shattak hans skador. Shattak blir därmed helt utan skadestånd. 29-åringen släpptes på fri fot när rättegången avslutades.

Greps i Ukraina

29-åringen har erkänt ringa narkotikabrott då han under kvällen hade brukat cannabis. Men enligt tingsrätten är gärningen preskriberad och därmed frias han även på den åtalspunkten.

Under rättegången gjorde 32-åringens försvarare inget för att tona ner sin klients engagemang i nazistiska Svenskarnas parti som upplöstes förra året. Efter den grova misshandeln i mars 2014 försvann 32-åringen. Han efterlystes och greps i Ukraina i vintras. När han utlämnades till Sverige häktades han och har suttit kvar i häktet under rättegången. Tingsrätten anser inte att tiden 32-åringen var häktad i ett ukrainskt fängelse i avvaktan på utvisning till Sverige är skäl att sänka fängelsestraffet. 32-åringen ska stanna kvar i häkte till dess domen vinner laga kraft eftersom rätten anser att det finns en risk att han smiter för att undgå sitt fängelsestraff om han släpps på fri fot.

Shattaks advokat besviken

Den 32-årige nazistens advokat säger att domen är välskriven.

– Men det innebär inte att jag tycker att domen är korrekt, säger försvarsadvokaten Theodor Nordenadler, som påpekar att han ännu inte konfererat med sin klient.

Jesper Montan är målsägandebiträde och säger att domen är en besvikelse, framför allt reagerar han mot frikännandet av 29-åringen.

– Domen är jobbig läsning för mina klienter, säger han.

Har ni diskuterat en eventuell överklagan?

– Nej, det är för tidigt att säga något om det. Jag har inte pratat med mina klienter mer än att förmedla själva domslutet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet