Mannen, under rättegången om händelserna på Möllevången. Foto: Björn Lindgren/TT

Nazist frias för förtal mot åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Mannen, med bakgrund i nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti, kallade i en intervju åklagaren för ”negeråklagare”. För detta åtalades han för grovt förtal, men Malmö tingsrätt frikänner honom.

Den i dag 35-årige mannen dömdes i tingsrätten till tre års fängelse för grov misshandel vid den uppmärksammade händelsen på Möllevången i Malmö i mars 2014, där bland annat Malmö FF-supportern Showan Shattak fick livshotande skador.

Hovrätten friade senare mannen och det var i samband med hovrättsdomen som han i en intervju sa ”när åklagaren fick tag i det, ja (skratt) en negeråklagare men det är en parentes, gick hon bärsärkagång och givetvis så var allting vårt fel”. Detta uttalande gjorde att han blev åtalad för grovt förtal.

Mordförsök på Möllevången

”Uttalandet är mycket kränkande”

Men nu frias mannen från åtalet. Tingsrätten fastslår att uttalandet är mycket kränkande och uttrycker förakt mot personer med mörk hudfärg. Personer som använder uttrycket riskerar att dömas för förolämpning eller hets mot folkgrupp. Det var dock inte detta mannen åtalades för. Tingsrätten skriver att han inte kan dömas för förtal, då detta innebär att man säger något som gör att personen blir missaktad av sin omgivning.

”Med de värderingar som finns i dagens samhälle är det dock inte ett uttryck som gör att omgivningen missaktar den som det används om och är därför inte förtal”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande och tillägger: ”Det är snarare den som använder uttryck som 'negeråklagare' som med all rätt blir missaktad av omgivningen, än den som blir betecknad på det sättet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet